About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 12 February 2023

Белгия гледа към удължаване живота на още реактори

Белгийското правителство смята да удължи живота на още реактори. След като беше постигнато принципно споразумение с оператора Engie за удължаване живота на двата най-нови ядрени реактора Doel 4 и Tihange 3, обмисля се вариант и за Tihange 1.

В телевизионно интервю за  VRT през седмицата премиерът Александър де Кроо ясно заяви, че не е „изключено“ да се прибегне до тази стъпка, за да са сигурни, че ще има достатъчно енергия през следващите зими.

Премиерът подчерта, че плановете са с диапазон и към следващото правителство след неговото, което „ще е с развързани ръце“, ако реши да следва водената в момента политика и да запази ядрените мощности отворени.

Credit: Engie

Към момента в страната действат 5 реактора oт общо 7. Първият реактор на  АЕЦ Tihange 2, разположена в близост до Антверпен, спря през миналия септември, а вторият в края на януари. Остават в експлоатация Doel 1,2 и 4 и Tihange 1 и 3.

След зимата на 2025 г. още три реактора вероятно ще излязат „в пенсия“. Мисълта за по-дълъг живот и след 2035 идва и след изпратен до кабинета анализ на риска, разработен от белгийския оператор Elia. В него се казва, че може да има недостиг на електроенергия през следващите години. В най-лошия случай дефицитът може да нарасне в края на 2025 г. до 1, 2 гигавата (GW), което е една десета от пиковото потребление.

Операторът предложи план за запазване на ядреното гориво, като реакторите произвеждат по-малко електроенергия през летните месеци. Правителството се надява, че това ще даде възможност да работят по-дълго време, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки през зимите на 2025-2026 г. и 2026-2027 г.

"Войната в Украйна и проблемите във френския ядрен енергиен сектор ни накараха да потърсим начини за създаване на повече сигурност и намаляване на рисковете в енергийните доставки", заяви говорителят на енергийното министерство Йонас Дутордоар пред Ройтерс.

Правителството поиска от Engie да извърши оценка на безопасността и да представи доклад на Федералната агенция за ядрен контрол до средата на март. Тогава се очаква и подписване на окончателно споразумение за удължаване с десетилетие живота на двата най-нови функциониращи блока в страната.

Премиерът Александър Де Кроо и министърът на енергетиката Тине ван дер Стратен са единодушни, че ne искат да поемат никакви рискове със сигурността на доставките.

Проблемите с френските атомни електроцентрали създават допълнителна несигурност в Белгия. Поради неочаквани аварии и продължителни ремонти, реакторите във Франция са произвели много по-малко от обичайното през последната година, а производството на електроенергия е спаднало до най-ниското си ниво от повече от три десетилетия.

От политиката, която води правителството, на този етап е видно, че няма намерение да се отказва от атома с оглед на несигурната енергийна среда заради войната в Украйна и непрекъснатите проблеми с френските АЕЦ. Паралелно с водените преговори, стана ясно, че от бюджета на Брюксел се предвиждат 100 млн.евро в изследвания за нови модулни SMR реактори.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

No comments:

Post a Comment