About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 11 February 2023

Белгийските железници отчитат троен ръст в кражбите на мед

Credit: Infrabel
 За една година са утроени случаите с кражби на мед по железопътната инфраструктура на Белгия, отчита операторът Infrabel. Пред Business AM Radio говорителят Фредерик Петит заяви, че освен милионите евро загуба, влаковете са натрупали закъснения над 33 000 минути през 2022.

Прицел на крадците е била основно Валония, където са извършени 83% от кражбите. Според Петит, обяснението е, че се провинцията се намира близо до границата с Франция и крадците имат лесен път за бягство.

На какво се отдава този скок в кражбите?. Според Infrabel най-вероятно заради голямото търсене на пазара на мед. Цената през последната година е скочила и това е стимулирало бандите.

„Кражбата на мед обаче не е толкова лесна. Факт е, че тук си имаме работа с професионални крадци, които имат ясен план на действие, обмислят всичко, подготвени са добре технически и за много кратко време извършват кражбата“, казва говорителят.

По изчисления на оператора кражбите са причинили щети за 7 милиона евро през последната година.

Междувременно Infrabel предприема поредица от инициативи, за да се справи с проблема Когато е възможно, кабелите ще бъдат слагани по по-дълбоко в земата. Освен това компанията е маркирала кабелите със собствен печат, така че търговците на едро да знаят, че си имат работа с откраднати материали.

"По този начин се надяваме да успеем значително да намалим феномена на кражбите на кабели. Не трябва да се забравя, че кражбите на кабели причиняват средно час и половина закъснение всеки ден", казва още Фредерик Петит.

Медните крадци рискуват присъда до пет години затвор и също могат да бъдат осъдени на глоби от няколко хиляди евро.

No comments:

Post a Comment