About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 13 February 2023

Австрия отново изпада в зависимост от руския газ

Доставките на руски газ за Австрия отново се доближават до предвоенните нива. След избухването на руско-украинския конфликт страната, подобно на много други в Европа, изпадна в патова ситуация, пише Businessam.be.

"В момента временно се връщаме на 100% доставки на газ от Газпром, обясни Райнхард Флорей, финансов директор на австрийския енергиен гигант OMV и допълни, че руснаците доставят общите договорени количества.

Малко страни разчитаха толкова много на газ от Русия, колкото Австрия, като около 80% от цялото й вътрешно потребление тече от изток преди войната в Украйна. Това отчасти се дължи на газовите сделки, които Виена сключва със Съветския съюз в замяна на продължаващия неутралитет и необвързаност на Австрия още от 1960-те години на миналия век, припомня Euroactiv.

Всъщност връщането на руския газ в Австрия вече се вижда в данните от декември 2022 година. Руският газ съставлява 71% от общия внос на газ, според данни на ENTSOG и австрийския регулатор E-Control.

Министърът на енергетиката Леоноре Гевеслер призова наскоро австрийците да продължат да пестят енергия. "Все още не сме излезли от гората", каза тя и добави, че спестяването на газ ще гарантира, че хранилищата са пълни за идващата зима. Към миналата седмица австрийските газохранилища бяха пълни на 74,87%.

От австрийската компания заявиха по рано този месец по време на пресконференция, че доставките по договора са започнали постепенно отново да се увеличават от октомври, предаде ТАСС. "Имаме два договора за доставки на газ с "Газпром", единият е за Германия, а другият за Австрия. "Газпром" не доставя нищо на Германия; Цифрата там е 0% там. Доставките за Австрия имат големи колебания", призна тогава Райнхард Флорей и същевременно е отказал да уточни точното доставено количество от Русия през 2022 година.

Междувременно излиза критичен доклад на образователната академия Neos Lab, част от либералната партия NEOS, в който се отбелязва все по-задълбочаващата се газова зависимост на страната въпреки общоевропейските тенденции. Според авторите на Австрия е платила на Русия за внесения газ близо 6,7 млрд. евро. „С тези милиарди, Австрия поддържа руската военна икономика, а също така задълбочава проблема с покупателната способност на австрийската икономика“‘ заявил директорът на академията Лукас Сустала.

Русия сериозно ограничи доставките на газ за Европа миналата година в отговор на западните санкции срещу страната заради нахлуването в Украйна. В резултат на това европейските цени на газа рязко се повишиха. В частност OMV отписа активи на руска територия на обща стойност 2,5 млрд. евро.

No comments:

Post a Comment