About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 17 February 2023

Франция се справила по-добре от очакваното в кризисната 2022 г.

2022 година беше изключително напрегната за френската енергетика. Мрежовият оператор на страната RTE като поглежда назад за изминатите перипетии, особено през лятото, определя периодът като „специален епизод в най-новата история на френското електричество“.

В своя годишен доклад RTE отделя внимание на потреблението, покачващите се цени на газа и горивата, проблемите с АЕЦ и ВЕЦ  и постигнатите резултати от ВЕИ

„Франция беше изправена пред безпрецедентна криза подобна на петролните трусове от 70-те години на миналия век", казва председателят на Борда на RTE Ксавие Пиехачик.

Потреблението на електроенергия отчита спад с 1.7% спрямо 2021 г. - от 467 TWh на 459 TWhотбелязва докладът, цитиран от телевизия BFM Business.  Всички сектори на икономиката са свили потреблението, а домакинствата са изключили копчетата на електроуредите след масираните кампании на правителството за икономии.

Credit RTE

ПРОИЗВОДСТВО: Що се отнася до производството на електроенергия, според оператора, то е спаднало драстично с около 15% - от 522 TWh през 2021 г. до 445 TWh през 2022 г. поради спрените блокове в атомните и водноелектрическите централи. 

„Трябва да се върнем към 1992 г., за да открием толкова ниско ниво на производство във Франция. И с основателна причина - делът на ядрените реактори в експлоатация е спаднал от 73% на 54% между периода 2015-2019 и 2022 г. с исторически минимум от 21,7 GW на 28 август, когато две трети от „флота“ беше спрян, посочва докладът.

ВЕИ: 2022 г. поставя рекорд по обем на въвеждане в експлоатация на инсталации за възобновяеми източници. Към мрежата са присъединени допълнително 5 GW. Вятърният парк на сушата се е разраснал с 1,9 GW, а соларният парк с 2,6 GW. Пуснат бе в експлоатация първият офшорен вятърен парк в Сен Назер с капацитет от 480 MW. Производството на ток от вятър се е увеличило от 0,7 TWh на 37,5 TWh. Произведената слънчева енергия е 18,6 TWh  или 30% ръст на годишна база. 

Токът, произведен от въглищни централи, е пренебрежимо малък - 0,6% в микса. Въпреки че на тях не се залага, властите за всеки случай са ги привели в готовност при евентуална енергийна криза през тази зима.

В контекста на по-слабото производство на електроенергия, Франция беше нетен вносител на електроенергия за първи път от 1980 г., като експортният й баланс спадна от излишък от 43,3 TWh до дефицит от 16,5 TWh. 

ВНОС-ИЗНОС: Франция беше вносител през цялата година с изключение на февруари и май. Общото количество внесена енергия се равнява на 10 тераватчаса. Това е довело, което е довело до щети за хазната размер на 115 милиарда евро. 7% от сумата е отишла за внасяне на ток. Друга част е за внос на горива и LNG, които да компенсират спрения руски газ.

Във видеото е пълната презентация на доклада на френски

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

No comments:

Post a Comment