About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 19 February 2023

Франция няма да изпадне в недостиг на енергия

Ядрените и хидроенергийните мощности на Франция, които бяха силно засегнати през миналото лято, ще възстановят капацитета си поетапно най-късно до 2025 година. Това заяви в интервю шефът на оператора RTE Ксавие Пиехачик за местната бизнес телевизия  BFM.

Screenshot: Bfmtv.com

Пред камерата на медията той акцентира на наскоро публикуван доклад за състоянието на сектора през миналата година. Отбеляза, че заради спрените мощности Франция е произвела много малко електроенергия, което е най-ниското ниво от 1992 г. Като фактори за лошите резултати Пиехачик посочва международната газова криза след руската инвазия в Украйна и голямото засушаване на реките, обхванало Европа през миналото лято.

Франция няма да има недостиг на електроенергия, уверява Ксавие Пиехачик. „Рисковете от спиране на тока тази зима са все по-малки, а производството на електроенергия тази година нараства в сравнение с 2022. Не мога да кажа, че това няма да се случи, защото все още можем да се сблъскаме с огромен студен фронт в края на февруари-началото на март, но към момента всички рискове са останали зад гърба ни", каза Пиечачик.

През 2023 г. RTE планирам да пуснем в експлоатация двa големи офшорни вятърни парка в Saint-Brieux и Fécamp, както и всички налични ВЕИ-та на сушата.

Тази седмица операторът представи годишния си доклад френската енергетика. RTE отделя внимание на потреблението, покачващите се цени на газа и горивата, проблемите с АЕЦ и ВЕЦ  и постигнатите резултати от ВЕИ

Потреблението на електроенергия отчита спад с 1.7% спрямо 2021 г. - от 467 TWh на 459 TWhотбелязва докладът.  Всички сектори на икономиката са свили потреблението, а домакинствата са изключили копчетата на електроуредите след масираните кампании на правителството за икономии.

„Трябва да се върнем към 1992 г., за да открием толкова ниско ниво на производство във Франция. И с основателна причина - делът на ядрените реактори в експлоатация е спаднал от 73% на 54% между периода 2015-2019 и 2022 г. с исторически минимум от 21,7 GW на 28 август, когато две трети от „флота“ беше спрян, посочва докладът.

„Франция беше изправена пред безпрецедентна криза подобна на петролните трусове от 70-те години на миналия век", казва председателят на Борда на RTE Ксавие Пиехачик.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

No comments:

Post a Comment