About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 1 February 2023

Нидерландия с план да рециклира 90% от пластмасовите бутилки


Нидерландия си е поставила амбициозен план 90% от пластмасовите бутилки да се рециклират. От тази година ще бъде въведен депозит и върху кеновете.

Мярката трябваше да влезе в сила от 1 януари, но по искане на компаниите бе отложена за три месеца в началото на пролетта. Причината е, че на много места не са инсталирани машини за сортиране.    

Изпълнението на амбициозния план понякога не върви както трябва и се забелязват забавяния в сроковете, е отбелязано в неотдавнашен доклад на специалиста по отпадъците Дирк Грут, съобщи обществената телевизия NOS. Като пример той посочва, че рекламните кампании, събирателните пунктове и машините за депозит по жп гарите не са довели до желаното намаляване на пластмасовите отпадъци.

За 5 години той е отбелязал, че са инсталирани над 111 000 контейнера за изхвърляне на отпадъци в 65 общини.

В доклада си до правителството специалистът препоръчва да се начислява депозит върху всякакви пластмасови бутилки, включително от мляко и сокове.

Друга препоръка е да се направят по-стабилни етикети, които да не падат лесно при миене на бутилките. Също така да се приемат и повредени бутилки.

Политиката за рециклиране на отпадъците е сред топ приоритетите за правителствата на Белгия, Нидерландия и Германия. Към момента в Белгия може да се връщат стъклени шишета; в Германия – пластмасови, стъклени и кенове; в Нидерландия – шишета от пластмаса и стъкло.

Политиката за рециклиране на пластмасовите шишета от години в Белгия се занимава сдружение под името Депозитен алианс. Според организацията от сортирането на пластмасовите бутилки печели както кръговата икономика така и природата.

Според направено проучване през 2021 година в общия боклук попадат едва 0,3% от кенчета. 90% от анкетираните са заявили, че са готови да сортират и върнат пластмасови и метални кутии, срещу което ще получат депозита си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

No comments:

Post a Comment