About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 14 February 2023

Европейските газохранилища на 50% пълни в края на зимата

Screenshot: NOSTV
Европейските хранилища по всяка вероятност ще приключат зимата наполовина пълни, прогозира Gas Infrastructure Europe. В момента капацитетът им е на 65%. За сравнение през миналата година по това време газогранилищата са били два пъти по-празни.

Опасенията, че Европа ще се сблъска с газови проблеми и спиране на тока тази зима, не се сбъднаха поради комбинация от фактори. От една страна меката зима и сравнително високите температури дадоха възможност на домакинствата да не използват големи количества газ за отопление. От друга страна страните от Стария континент превантивно закупиха повече втечнен природен газ (LNG), за да компенсират недостига от руски доставки.

Идните месеци към този момент също не се очакват някакви сътресения на газовия пазар. Данните от водещата нидерландска газова борса показват, че в началото на седмицата търговията е стартирала на нива около 50 евро за мегаватчас, което е най-ниското от септември миналата година насам. А само няколко месеца, по-рано - в разгара на енергийната криза в края на август миналата година, търговията вървеше на цена над 300 евро за мегаватчас. Електронната апликация на борсата показва, че идните месеци поне до края на отоплителния сезон цената на синьото гориво няма да надхвърли 60 евро.

Меката зима и икономиите от страна на домакинствата в Ниската земя са намалили потреблението на газ с 25 на сто, което е най-ниското от половин век, отчита  Статистическата служба на страната.

Според данните, цитирани от Ройтерс и 3е-news, потреблението е достигнало 31 милиарда кубически метра, в сравнение с 40,1 млрд. куб м през 2021 г. Потреблението на природен газ от големите индустриални компании и домакинствата намаляло средно с около 25%. Газохранилищата на страната са приключили годината при нива на запълване до 75%, или с 10,8 млрд. куб м., което е над два пъти повече от края на 2021 г.

Като цяло резултатите показват, че консумацията на енергия е спаднала най-вече от „енергийно бедните домакинства“, които са се принудили да врътнат термостата на 16 градуса и са отоплявали жилищата си за по-кратко време, коментира данните пред обществената нидерландска телевизия NOS анализаторът Каспер Тигчелар от сдружението TNO. За две години то е регистрирало около 90 000 домакинства, живеещи с енергийна бедност.

Нидерландският център за знания Milieu Centraal пък гледа на данните от друг ракурс. Изчислил е, че при строги икономии и по-ниска температура в жилищата се спестяват средно по 350 евро годишно. "Хората свикват с по-ниските температури у дома, когато открият, че това им спестява разходи“, обобщават от центъра.

No comments:

Post a Comment