About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 4 January 2023

Експерти: Китай е фактор "несигурност" за газовите пазари

Китай е важен фактор за несигурност. В страната дълго време действаха корона мерки, но с отпускането икономиката се съживи и търсенето на газ. В Европа успяхме да запълним резервите си миналата година, отчасти защото тяхното търсенето беше ниско. Това коментира за Nieuwsblad енергийният експерт Брам Клайс.

Неговият колега Крис Ворспулс допълва, че успокоението на европейския газов пазар е привидно измамно. Според него „голямата паника приключи“ и в последните месеци в нито един момент не са възникнали сериозни проблеми – дори в дните около Коледа където на места температурите са паднали доста под нулата.

Страхът от несигурността е принудило в Европа да се закупят превантивно повече количества тази година. "Обикновено те се попълват през лятото, но сега по изключение ще приключим тази зима с пълни запаси. Това ще доведе до по-малко търсене през лятото и цената може да бъде много по-ниска", прогнозира Ворспулос. Търговците, които искат да имат газ след дванадесет месеца, сега плащат около 70 евро за мегаватчас за него. За сравнение, през летните месеци, когато страхът от сурова зима беше голям, цената беше над 300 евро.

Въпреки тези добри ценови прогнози, експертът предупреждава, че не бива да се радваме предварително, защото един смразяващ студ през февруари или март, отново ще увеличи търсенето и цените. "Основните причини за високите цени си остават са все така актуални: война в Украйна, липса на доставки на газ от Русия и колебливи френски атомни електроцентрали".

Нидерландския енергиен експерт от консултантската фирма Public Affairs Ханс ван Клийф също гледа с притеснения икономическата ситуация в Китай и как се движи икономиката й. В допълнение на своите белгийски колеги, той определя като фактор за бъдещата цена на газа и предлагането на втечнен природен газ. Според него ще отнеме време когато потребителите ще усетят във фактурите си по-ниските цени на синьото гориво. „Очаквам през следващите две години един по-балансиран пазар. За връщане на нива от 15 до 20 евро за мегаватчас, ще минат още няколко години“.

Цената за мегаватчас газ на водещата фондова борса в Амстердам падна с около 6 процента на 4 януари до под 70 евро. Последният път, когато цената на газа е била толкова ниска, е през февруари миналата година, преди руската инвазия в Украйна, припомня в репортаж местната телевизия RTL.

Photo: VRT/ Dutch TTF Natural Gas Futures

Според енергийният изследовател от университета в Гент Джоан Лавейн най- реалистично в дългосрочен план е да имаме цена между 40 до 50 евро за мегаватчас "Във всеки случай 20-те евро, които плащахме, никога няма да се върнат", прогнозира той в интервю за фламандската телевизия VRT.

Photo: Morningstar.be

Веригата за доставки с главата надолу

След като Русия прекъсва доставките за Европа, Норвегия се превръща в основен доставчик на газ за Европа. Данните на ЕС показват, че Норвегия е доставила 23% от целия газ през първата половина на 2022 г., следвана от Алжир с 11%. Част от него сега идва от по-далеч, под формата на втечнен газ (LNG) от Съединените щати. Между януари и август 2022 г. вносът от САЩ почти се е удвоил от 2021 г. до близо 40 милиарда кубически метра, пише в анализ специализираното издание Morningstar.be.

Засега най-големите проблеми изглежда са решени, най-голямото предизвикателство, според експертите, ще бъде следващата зима. При еврнтуално застудяване тази зима и газогранилищата се изпразят по-бързо, те трябва да бъдат запълнени отново през лятото. И откъде ще дойде всичкият този газ?

През 2023 г. ще има големи проблеми с попълването на газовите резерви, защото тогава вече няма да получаваме никакъв руски газ, предупреди по време на Международното петролно изложение и конференция в Абу Даби анализаторът и експерт по суровините Маурицио Мациеро"Следователно спадът на цените през последните няколко месеца няма да продължи. В Италия трябва да сме сигурни, че получаваме два пъти повече газ от Алжир".

Според него доставките на втечнен природен газ от САЩ ще продължат, но това ще става със все по-големи трудности. Защото, изграждането на капацитет за подготовка и транспортиране на извлечен газ като LNG отнема години. "Ако Европа иска да купува повече в САЩ, отколкото сега, ще трябва да изчака, докато производственият капацитет се увеличи".

No comments:

Post a Comment