About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 29 January 2023

Кой печели от затварянето на "Грьонинген"

PHOTO: nsenergybusiness.com
Нидерландия официално обяви, че планира да затвори най-късно до октомври най-голямото находище на природен газ в Европа – Грьонинген, което се намира на нейна територия.

Затварянето по никакъв начин няма да се отрази както на цената, така и на газовото потребление на страната. Стресова ситуация не се предвижда, защото производството е разумно намалено през последните 10 години, коментира за белгийското Business AM Radio Мониек Де Йонг, постдокторантски изследовател по енергийна политика в университета в Гент.

"Заради затварянето на най-голямото газово находище в Европа ще се произвежда по-малко газ. Но има много други газови находища в Северно море, където производството продължава да се случва“, казва той.

 Де Йонг не вижда стресова ситуация за пазара, защото планираното затваряне е подготвяно от преди десет години и оттогава непрекъснато се търсят други алтернативни находища, които да компенсират количествата от Грьонинген. В него все още има около 450 милиарда кубически метра природен газ, достатъчно да снабди цяла Европа за една година. 

ПЕЧЕЛИВШИЯТ/ТЕ

Попитан кой всъщност печели от затварянето Мониек Де Йонг смята, че големият печеливш се казва LNG и неговите производители. Америка и Катар също могат да се възползват от ситуацията на пазара „Америка и Катар ще се възползват от това и ще изнасят повече за Нидерландия".

По отношение на приходите специалистът посочва, че за последните 60 години в нидерландската хазна от газовите хранилища са влезли 430 милиарда евро от газ. С годините делът се е свил драстично, за да стигне до 2,6 милиарда евро през миналата година. „Това, разбира се, е все още голяма сума, но това е около 0,3% от бюджета и вече няма има огромна възвръщаемост“, казва Де Йонг.

Европа изглежда преминава през тази зима сравнително без видими сътресения чрез ниските цени на газа и добре запълнените газохранилища. Но големият въпрос е дали това ще бъде възможно през следващата зима. Запасите за студените месеци 2023 и 2024 г. няма да могат да се пълнят с големи количества руски газ. Какви са другите варианти? И на каква цена?

Нидерландия има количества газ, които са нагнетени на различни места – сред тях големите подземни газохранилища в Bergermeer, Norg и Grijpskerk. Още през октомври те са били запълнени на 93%. След първото рязко застудяване в средата на ноември и преди Коледа ( вж.графиката долу) количествата са спаднали и в момента са около 77%, разказва в репортаж нидерландската телевизия NOS.

СКАНДАЛНА ПРОГНОЗА

И когато стана дума за Катар, нейният външен министър и ръководител на държавната газова компания QatarEnergy Саад Шерида ал Кааби направи твърде скандална прогноза по време на енергийния форум на Атлантическия съвет в Абу Даби. Според него Русия отново ще се върне на газовия пазар на Европа.

„Европа отдавна е най-големият клиент на Русия на повечето енергийни стоки, особено на природен газ. Страните от ЕС драстично намалиха вноса на руски енергийни доставки, налагайки санкции в отговор на бруталното, пълномащабно нахлуване на Москва в Украйна.

Износът на газ от руския държавен енергиен гигант "Газпром" за Швейцария и ЕС е спаднал с 55% през 2022 г., съобщиха от компанията по-рано този месец. Намаляването на вноса драстично увеличи енергийните разходи за Европа, изпращайки лидери и ръководители на петрол и газ, които се борят да разработят нови източници на енергия и да подкрепят алтернативни доставки."Но руският газ се връща, по мое мнение, в Европа", смята Ал Кааби.

По време на конференцията CNBC разговаря с главния изпълнителен директор на италианската енергийна компания Eni Клаудио Дескалзи, който отхвърли коментарите на катарския министър.

"Мисля, че войната все още е налице и не е лесно да простиш на никого, когато убиваш невинни хора, жени и деца и бомбардираш болници", каза Дескалзи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

No comments:

Post a Comment