About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 21 January 2023

ExxonMobil прогнозирала глобалното затопляне преди 40 години

Група изследователи са открили архиви на голямата американска петролна компания ExxonMobil, в които още през 1977 г. се прогнозира глобалното затопляне с изненадваща точност. Информация, която петролната компания, разбира се, е запазила скрита, пише специализираният автомобилен сайт Gocar.be.

През 2015 г. журналистическо проучване, проведено от Inside Climate News и Los Angeles Times, разкрива някои от документите, но случаят не получил особен отзвук. Днес това се потвърждава и в статия на реномираното списание Science, в която се казва, че ExxonMobil имала много точни модели за прогнозиране на глобалното затопляне в началото на 80-те години. Петролната компания знаела, че това се дължи на масовото изгаряне на въглеводороди в атмосфератаГрафиките и данните на учените обаче не били взети под внимание по онова време.

ExxonMobil отрича да е скрила случая. Същевременно и не отрича автентичността на разкритите документи. Което означава, че компанията можела да предупреди света или да предприеме действия още преди почти четиридесет години

Според Джефри Супран, съавтор на публикацията в Science, учените от компанията правилно са изчислили количеството въглерод, което все още не е отделено, за да остане под прага на концентрация от 550 ppm CO2 във въздуха (и да предотврати затоплянето до около + 2 ° C), но компанията не е съобщила тези данни.

Десетки публикации

Изследователите на научното списание са анализирали над 32 вътрешни документа, изготвени от учените на ExxonMobil между 1977 и 2002 г., както и 72 други публикации, на които са съавтори от 1982 до 2014 г. От 16-те температурни прогнози, изчислени от учените на петролната компания, 10 са в съответствие с наблюденията, направени през годините и днес. 6 други проучвания прогнозират още по-катастрофален сценарий за повишаване на температурата с 0,2 ° C на десетилетие. Това всъщност е нивото, което сега е достигнато.

Exxon отрича

ExxonMobil заяви пред АФП, че компанията не знае какво ще се случи. Така ли е? Не, казват авторите на Science, които посочват, че ExxonMobil, напротив, е допринесла за" поставянето под въпрос на знанията" за климата по онова време.

Проучването цитира бившия главен изпълнителен директор на ExxonMobil Лий Реймънд през 2000 г., който казва, че ExxonMobil няма достатъчно научно разбиране за изменението на климата, за да направи разумни прогнози.

През 2013 г. друг главен изпълнителен директор, Рекс Тилърсън посочва, че все още има "неяснота" около "основните причини за изменението на климата".

В момента има няколко съдебни производства срещу ExxonMobil за тези несподелени документи, както в Съединените щати, така и в Европа.

ExxonMobil едва през 2022 г. се ангажира да стане въглеродно неутрална до 2050 г. Тя, обаче, не е единствената, която знае за глобалното затопляне. Според френския вестник Libération географът Франсоа Дюран-Дастес пише още през 1971 г. във вътрешното списание на Total, че огромни количества въглероден диоксид се натрупват в атмосферата в резултат на изгарянето на въглеводороди. И в същото време подчерта "катастрофалните" последици, които предстоят. Това мълчаниеразбира се, насърчава добива на изкопаеми горива, който се е увеличил седем пъти през последните 70 години.

В нефтения и газовия сектор най-малко 20 компании са отговорни за над една трета от общите емисии на парникови газове в света от 1965 г. насам.

No comments:

Post a Comment