About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 21 January 2023

Германия строи 4 допълнителни LNG терминала

PHOTO: engineeringnews.co.za
4 допълнителни терминала ще изгради Германия, за да се отскубне от хватката на Русия. Преди инвазията в Украйна страната беше 55% зависима от руския газ. За да го замени, масово ще залага занапред на втечнен природен газ, който се доставя от кораби. Подобни инсталации са инсталирани и във Вилхелмсхафен и Любмин, пише белгийското електронно издание Het Laatste Nieuws, което редовно следи инфраструктурните проекти на съседната държава.

"Хьог ганет" е третият плаващ терминал за ВПГ в Германия. Той ще бъде закотвен при устието на река Елба, която се влива в Северно море, на 85 километра северозападно от Хамбург.

Плаващата инсталация за LNG, която е построена през 2018 г., е дълга 294 метра и е широка 46 метра. Първоначално тя е използвана като танкер за пренос на втечнен природен газ, допълва БТА, цитирана от 3e-news.net.

Първоначално до него ще бъде доставян втечнен природен газ, който ще бъде регазифициран до газообразно състояние, за да бъде транспортиран след това по газопроводите в Германия. Тази система ще бъде използвана до въвеждането в експлоатация на стационарен терминал за ВПГ в бъдеще, отбелязва ДПА.

Правителството на Германия и Ер Ве Е очакват през тази година съоръжението в Брунсбютел да достави 3,5 милиарда кубични метра природен газ в енергийната мрежа на страната. Когато до края на годината бъде завършено изграждането на нов газопровод до Хамбург, се очаква това количество да нарасне до 7,5 милиарда кубични метра природен газ, информира "Дойче веле".

Германия вече експлоатира плаващ терминал за втечнен природен газ, който е закотвен в пристанището Вилхелмсхафен на брега на Северно море. Друга инсталация за ВПГ работи в района на германския пристанищен град Лубмин, разположен на Балтийско море.

Използването на втечнен природен газ е ключова част от германската енергийна стратегия, която предвижда ограничаване на използването на руски изкопаеми горива на фона на военната инвазия на Москва в Украйна, припомня ДПА.

Не всички обаче са доволни. Природозащитни организации посочват евентуален свръхкапацитет и се опасяват, че инсталациите са спирачка за германските климатични амбиции.

No comments:

Post a Comment