About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 18 January 2023

Домакинствата в Белгия инвестират в соларни панели и батерии


Интересът на домакинствата към соларните панели ще продължи и през 2023 година, пише електронното издание на HLN. През миналата година са поставени два пъти повече панели спрямо същия период на 2021.

В цифрово изражение това е около близо 100 000 инсталации върху частни жилища и покриви на малки предприятия. Поръчките буквално са завалели след избухване на войната в Украйна, динамичните цени на газа и скокът на електроенергията през миналата пролет. Бройката на кандидатите може да се окаже още по-внушаваща тъй като все още редица проекти с общ капацитет от 35МW, минали след одобрение, чакат да бъдат монтирани.

Мрежовият оператор Fluvius предупреждава, че заради многото желаещи от една страна, а от друга заради по-трудното доставяне на консумативи, може да отнеме още няколко месеца преди всички соларни проекти от 2022 г. да бъдат обработени и тогава да се види финалната бройка и общо инсталираните мощности.

Със силен старт и също толкова нестихващ интерес започва и 2023 г. Въпреки че правителството намали субсидията за инсталиране на слънчеви панели намалява, много семейства предпочитат да инвестират в сигурността.

"Всеки, който има възможност да инвестира в слънчеви панели, не трябва да се колебае", препоръчва министърът на енергетиката Зухар Демир.

Резултатите на Фламандската агенция за енергетика и климат (VEKA) показват, че домашната батерия също се радва на нарастващ успех. Много инвеститори купуват батерия заедно с инсталацията на панели, за да съхраняват временно излишната си слънчева енергия. През 2022 г. във VEKA са подадени общо 33 258 заявления за домашна батерия. Това е увеличение със 75% в сравнение с 2021 година.

Още през миналата година много доставчици заявиха, че желаещите са много и са принудени да спрат да приемат нови заявки, тъй като списъкът с чакащи е запълнен с месеци напред и практически е невъзможно да изпълнят желанията на клиентите в срок. Всеки, които е решил да постави панели, трябва да се въоръжи с търпение. 

Проучване на фламандски депутат показало, че средно 118 дни отнема от подаването на заявление до предоставянето на досие за субсидия от 1500 евро. След това, получилите одобрение ще трябва да изчакат още известно време преди да получат парите си. Всички, подали заявления преди 2023 година, ще получат пълен размер на помощта. Останалите ще получат обратно по-малко сума, тъй като правителството реши да намали размера на премията.

РЪСТ И В ЕВРОПА

През 2022 година соларните инсталации в страните от Европейския съюз (ЕС) за първи път показаха своя потенциал на фона на рекордно високите цени на природния газ, пише в анализ, организацията на соларната индустрия в общността SolarPower Europe, цитирана от Investor.bg. Статистиката на организацията сочи, че през миналата година новите соларни инсталации в ЕС се увеличават с 47 на сто, или 41,4 гигавата. За една година капацитетът на соларните инсталации в ЕС се увеличава с 25% до 208,9 гигавата спрямо 167,5 гигавата през 2021 година.

Очакванията са, че този темп ще продължи и през 2023 година, когато новите соларни инсталации ще бъдат с 50 гигавата повече, а до 2026 година - новоприсъединените мощности ще се удвоят до 86 гигавата. Прогнозата е през 2026 година ЕС да разчита на 484 гигавата соларни мощности.

За първи път през 2022 година десетте най-големи европейски пазара са инсталирали поне по 1 гигават соларни мощности. Лидер е Германия с нови 7,9 гигавата соларни панели, следвани от Испания (7,5 гигавата), Полша (4,9 гигавата) и Нидерландия (4 гигавата).

No comments:

Post a Comment