Pages

Saturday 27 May 2023

От 1 юли на кафе в Нидерландия със собствена чашка

От юли Нидерландия въвежда нови правила за употребата чаши и кутии, в които заведенията слагат храна за вкъщи.

Правителството е решило още повече да затегне контрола, тъй като се оказало, че годишно в обществения боклук попадат по 7 милиарда чашки за еднократна употреба.

Фирмите за разделно сметосъбиране са отчели, че след забраната на ЕК през 2021 година за употреба на пластмасови чашки, сламки и чинийки, техният брой е драстично намалял в боклука на домакинствата. Затова сега е ред да се реши и проблемът с безразборното хвърляне на картонени чашки.

Picture: ANP/ RTL

Какви са възможностите, разказва в репортаж местната телевизия RTL. Една от тях е да си вземете бургер и напитка в хартиена опаковка, която след употреба внимателно да я измиете и да я поставите в контейнера (или чувал) за хартия.

Втори вариант е да получите чашка за многократна употреба, за която ще платите депозит – между 25 евроцента и 1 евро. След щателно измиване можете да я върнете и да получите депозита си обратно. Или пък може да донесете собствена чашка.

Според направени проучвания такива акции дават отлични резултати, смятат от правителството. Например след въвеждане на забраната за найлонови торбички в магазините и въвеждането на такса, тяхната употреба е намаляла със 70%. Масово хората са преминали на текстилни торбички. Дори много в хранителните вериги в Белгия и Нидерландия може да се закупят плодове и зеленчуци само в торбички за многократна употреба.

Следващата стъпка, която предстои е от 1 януари 2024. Барове, вериги за бързо хранене, на стадиони или концертни зали се допуска консумация само в опаковки и чашки за еднократна употреба, които не са пластмасови. Ако все пак сред публиката има и такива, които да влезли с пластмасови прибори, задължение на организатора е след това да ги сортира и предаде за рециклиране.

Още от сега редица заведения за бързо хранене обмислят новите мерки и как да отговорят на критериите. Макдоналдс например, работи по нови опаковки и чашки. Сосовете вече ще се поставят в картонени тубички за изстискване както и в чашки за многократна употреба. Това налагало и различен подход за сортиране на отпадъците и съответните контейнери.

Чашки и чинийките ще бъдат за еднократна и многократна употреба. Ако клиентът избере чашка за многократна – плаща депозит. Промяната налагала и изграждане на нова сервизна инфраструктура и нови контейнери. В едни ще се слагат чашките и чинийките за еднократна употреба, а в други – за многократна. Освен това, ще трябва да бъде направена и отделно помещение за измиване на приборите за многократна употреба. Плановете са те да се измиват до 60 пъти. 

 


No comments:

Post a Comment