Pages

Friday 26 May 2023

Белгийският премиер: Да натиснем "пауза" по новите мерки за CO2

Белгийския премиер Александър Де Кро създаде цунами от реакции- както позитивни, така и на изненадани след коментар по обществената телевизия VRT, свързан с целите на ЕК за намаляване на емисиите въглероден диоксид в атмосферата.  

Премиерът апелира, че е необходимо Брюксел да натисне бутона за пауза по отношение на въвеждането на допълнително законодателство за опазване на природата. По време на изказването той подчерта, че негово съмишленици са френският премиер Еманюел Макрон и фламандският министър на околната среда Зухал Демир.     

"Всички са убедени, че настоящите цели за намаляване на емисиите на CO₂ са постижими. Обаче не всичко наведнъж. Новото законодателство не трябва да се претоварва с мерки, свързани с азотните емисии, възстановяването на природата и биологичното разнообразие в допълнение към целите за емисиите на CO2. Защото, това ще донесе негативни последици“, казва премиерът.  

Според него промишлеността ще бъде сред първите засегнати. Непрекъснатото натоварване я прави постоянно да не е „в крак“ със законодателството, а това води до неизпълнение на целите. Или казано образно – претоварването на количката с ябълки може да загуби сегашната инерция. 

"Затова моля да натиснем бутона "пауза". Нека не прекаляваме с неща, които, строго погледнато, нямат нищо общо с глобалното затопляне. Тези други въпроси също са важни, но мерките за решаването им трябва да се предприемат на етапи".     

Темата за паузата премиерът е развил и пред медията LN24,където се е аргументирал, че иска да запази икономиката на Белгия, да е сигурен, че малките и средните предприятия все още ще могат да създават работни места. 

Не липсваха и реакции на коментарите на премиера. Фламандският министър на околната среда Зухал Демир заяви, че е "приятно изненадана".     

Федералният министър на климата, околната среда, устойчивото развитие и Зелената сделка Закия Хатаби беше удивенa от казаното. Тя написа в Twitter: "Не знам откъде да започна. Това не е позицията на федералното правителство!!!     

Съпредседателите както на франкофонските, така и на фламандските зелени, които са във федералната коалиция, също изразиха шока и разочарованието си.   

"Коментарите на този представител на Open Vld (визирайки партията на премиера, б. ред.) са много изненадващи", написа във вторник в Туитър съпредседателят на Ecolo Раджае Мауан, призовавайки премиера да реагира и да припомни позицията на правителството.

Фламандското правителство вече заяви, че е против предложението за Закон за възстановяване на природата, федералното все още не е обявило публично официалната си позиция по въпроса, съобщават Belga и Euroactiv.

Що се отнася до белгийските либерали, те са склонни да се съгласят с коментарите на Де Кро.

Левицата иска ли мизерия и глад?", написа в Туитър председателят на Реформаторското движение "Обнови Европа" Жорж Луи Буше.

No comments:

Post a Comment