Pages

Friday 26 May 2023

Белгиецът все по-често чака промоции на плодове и зеленчуци

Белгийските домакинства са се принудили да намалят от основни продукти, за да свързват двата края. Сред тях са плодовете и зеленчуците, показва направено допитване на хранителна верига сред 1000 души.

Picture: Kris Hossey/Nieuwsblad.be

Една четвърт от тях са заявили, че със шоковото поскъпване на цените през последната година са намалили закупуването на пресни плодове и зеленчуци. Попитани каква е причината- най-честият отговор е бил страх, че може да не им стигнат парите през месеца.

Половината от анкетираните са отговорили, че чакат магазините да обявят промоция на определение плодове и зеленчуци и тогава купуват, пишат агенция Belga и вестник Nieuwsblad.

На въпрос дали купуват плодове и  зеленчуци в малки разфасовки, 10% от тях са заявили, че си позволяват – само, ако са евтин клас. Най-често купували евтини ябълки, круши и банани. Понякога и по единични бройки.

Според последното изследване на Евростат през април, инфлацията в Белгия през 2022 г. е била два пъти по-висока от ръстът на заплатите.

За изминалата година е регистрирана 10,2% инфлация докато средното почасово заплащане е нараснало с едва с 6,2% за същия период."

Най-много са се повишили разходите за комунални услуги - 32,3%, следвани от тези за транспорт и храна съответно с 11,8% и 9%.

Ръстът на почасовите възнаграждения беше увеличаван всеки път спрямо скокът на инфлацията. Според действащ закон от 1996 година, работодателите са задължени да актуализират заплатите всеки път когато статистическата служба отчете увеличение на инфлацията.

No comments:

Post a Comment