Pages

Saturday 20 May 2023

"Грийнпийс" напуска Русия

"Грийнпийс" напуска Русия, след като беше обявена за „нежелана организация“ от Кремъл. Екоактивистите съобщиха решението си с прессъобщение до медиите.

Прокурората обяви, че екологичната организация е обявена за "нежелателна", защото "се е опитала да се намеси в държавните дела и е разпространявала антируска пропаганда". Твърди се още, че призовала за санкции срещу Русия.

Pucture: Reuters/ BBC

В отговор на нападките екоорганизацията заявиха, че протестират единствено срещу планове, които са пагубни за природата, като дърводобива и замърсяването на почвата и въздуха.

Председателят на местния клон Сергей Ципленков заяви пред агенция Ройтерс, че обмисля да обжалва решението на руското правителство, въпреки че не си спомня“ подобно обжалване някога да е имало смисъл.

Русия обяви десетки организации за "нежелани" от 2015 г. насам, особено такива, които се занимават с граждански права или корупция, припомня в репортаж нидерландската телевизия NOS.

"Знаехме, че това може да се случи, но не бяхме напълно подготвени за този момент. Надявам се, че отсега нататък опазването на природата ще остане възможно в нашата страна и че отделни служители на "Грийнпийс" няма да бъдат преследвани - включително и аз, ", казва още Ципленков.

Световното сдружение е преследвано от руските власти още през 2013 г. заради протеста си в Северния ледовит океан срещу добива на петрол. Техният кораб Arctic Sunrise плаваше под нидерландски флаг, а екипажът беше задържан.

През 2015 г. Арбитражен съд постанови, въз основа на Конвенцията на ООН по морско право, че Русия е действала незаконно и трябва да плати обезщетение на Нидерландия. Дълго време руските власти не признаваха решението, но чак през 2019 година платиха 2,7 милиона евро на "Грийнпийс" със споразумение.

No comments:

Post a Comment