Pages

Tuesday 23 May 2023

Белгия ще си има енергиен остров "Принцеса Елизабет"

Белгия възнамерява да започне изграждането на втора офшорна зона в района на Остенде, стана ясно по време на подписване на споразумение между оператора на мрежата „Елиа“ и мениджмънта на пристанището.

Подписване на споразумение: Picture: Elia

Настоящият офшорен вятърен парк е с капацитет от 2,3 GW, но за цел с новите мощности да достигне 6 GW през 2030 г., а десетилетие по-късно до 8 гигавата.

За новия парк се говори още от 2022 година, знае се, че ще се казва „Принцеса Елизабет“. Наскоро, по време на енергийна среща в региона, премиерът Александър Де Кро заяви, че се гордее с факта, че страната му ще бъде първата в света, изградила изкуствен енергиен остров. Той се надява това да стане факт до 2026 година. Цялата инфраструктура и и подводни кабели се очаква да бъдат окончателно завършени до 2030.

Островът ще бъде с площ от 5 хектара, на 45 километра от брега, в средата на зоната „Принцеса Елизабет“ в Северно море, разказва националната агенция „Белга“. Конструктивно той ще бъде закрепен с бетонни елементи за морското дъно, ще бъде построена и стена срещу бушуващите вълни. По предварителни разчети, преди шоковото поскъпване на суровините заради войната в Украйна, беше изчислено че ще струва 2 млрд. евро.

В дългосрочен план изкуственият остров ще бъде свързан с множество гигантски офшорни вятърни паркове от съседните страни, които са планирани в Северно море.

В тази връзка в началото на април тази година правителствени лидери на 8 страни се събраха край белгийския бряг. Белгия, Германия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция, Люксембург, Нидерландия. На енергийната среща на високо равнище обсъдиха взаимната свързаност, съвместните проекти, както и ролята на „Принцеса Елизабет“.

Страните са готови да вложат десетки милиарди евро за електрически кабели, генераторни платформи и водородни тръбопроводи през следващите години. Амбициозните планове стигат до там, че лидерите на страните и ресорните енергийни министри мислят да превърнат Северно море от „гробище“ на изоставени газови платформи в най-голямата зелена електроцентрала в Европа.

А централно място ще има пристанището на Остенде - известно като родното място на офшорната вятърна енергия в Европа. Затова не случайно и мрежовият оператор е избрал района да построи бъдещия си сервизен център, които ще поеме поддръжката и оперативното управление на разрастващите се паркове.

Новият сервизен център ще бъде устойчива и многофункционална сграда на площ от 500 м². Ще има контролна зала за наблюдение, склад за съхранение на строителна техника и резервни части. До 30 души, предимно техници по поддръжката на парковете ще работят в офисите на място.

Проектът има за цел да създаде чисто административен и експлоатационен обект без изграждане на пилони или високоволтови инсталации. Сградата е планирана за въвеждане в експлоатация до края на 2025 г.

Това партньорство между Elia и пристанище Остенде демонстрира ангажимента за разширяване на офшорната вятърна инфраструктура и експертен опит в подкрепа на енергийния преход и растежа на синята икономика. Центърът за услуги ще играе решаваща роля за улесняване на текущото развитие и поддръжка на офшорни енергийни проекти, допринасяйки за по-устойчива и устойчива енергийна система, се казва в съобщение до медиите по повод сключеното партньорство.

No comments:

Post a Comment