Pages

Sunday 21 May 2023

Екоактивисти оцветиха в черно фонтана ди Треви в Рим

Екоактивисти оцветиха в черно водата на прочутия фонтан ди Треви в Рим. Няколко души се качили върху фонтана с транспаранти: Страната ни умира“. Оказало се, че черният цвят е от хвърлени въглища. Полицията бързо реагирала и измъкнала от прочутата забележителност защитниците на климата.

Picture: Roberto Gualtieri, Twitter


По традиция фонтанът ежедневно събира стотици туристи, които минават от там и хвърлят монета за щастие или пък си пожелават нещо. Случката се превърнала в допълнителна атракция за минувачите, които въоръжени с телефони запечатали събитието в социалните мрежи.

Впоследствие става ясно, че групичката се наричала Ultima Generazione (Last Generation), която се бори за прекратяване използването на изкопаеми горива.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери остро осъди протестите на активистите в своя акаунт в Туитър.  В поста си казва, че "най-лошото е предотвратено" от бързите действия на полицията, но от тази акция са пропилени близо 3000 литра вода, с които трябва да се презареди и почисти фонтанът. "Стига с тези абсурдни действия!", написа кметът.

Апелът на групата е във връзка с тежките наводнения в страната, заради които 36 000 души бяха евакуирани в северната част. По официални данни 13 са загинали, а щетите се оценяват на стотици милиони евро. Италианският премиер Мелони посети тежко засегнатия регион Емилия Романя.

Експерти посочиха по-рано тази седмица, че наводненията могат да бъдат свързани с изменението на климата. В региона, където през последните години е предимно сухо, за 36 часа миналата седмица са паднали толкова дъждове, колкото за шест месеца. В резултат на това водата не е могла да се абсорбира от почвата.

Не за първи път такива групички, които влизат в новините. По-рано този месец, активисти без връхни дрехи блокираха оживена търговска улица в Рим. Преди това те хвърлиха супа върху картина на Ван Гог в музея "Палацо Бонапарт".

No comments:

Post a Comment