Pages

Sunday 21 May 2023

Франция трескаво се запасява с газ за следващата зима

Франция усилено се подготвя за следващата зима. Енергийната компания Engie няма намерение да тръпне в последния момент и да „събуди призрака на енергийната криза“. Очаква се до края на август всички газохранилища да бъдат запълнени. Към момента те са на 45% пълни.

Запълването на газовите запаси се ускорява през последните седмици. Терминалите по френското крайбрежие се запълват основно с втечнен природен газ (LNG) от Норвегия, който съставлява две трети от всички доставки. Пристига също и американски.

Отминалата седмица бе изключително подходяща за купувачите, пък и за отделните домакинства, след като европейският природен газ за първи път от 2021 година се търгуваше под 30 евро за мегаватчас. 

На 18 май, за първи път от близо две години, търговията на водещата нидерландска борса FTT се котираше под 30 евро за мегаватчас. Причината наситеният с газ европейски пазар както и запълнените европейски газохранилища. В допълнение консумацията на синьо гориво е драстично спадна въпреки краткото застудяване, обхванало Западна Европа в началото на май.

По данни на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) към 11 април газохранилищата на Стария континент са били средно 56% пълни при близо 27% година по-рано. 

През миналата седмица и Европейският съюз обяви първата си международна покана за участие в търгове за съвместни покупки на газ, за да получи по-добри цени за попълване на запасите преди зимата на 2023-2024 г. 25 доставчици са заявили участие.

No comments:

Post a Comment