Pages

Sunday 10 September 2023

Бъдещият нидерландски кабинет изправен пред огромен бюджетен дефицит

След години, в които парите сякаш не свършваха, следващият нидерландски кабинет ще изпитва много по-труден период и риск от огромен дефицит в бюджета. Има милиарди разходи по отделните пера, които не могат да се  покрият от приходите.

Picture: ANP/ www.rtlnieuws.nl

Прогнозните очаквания са, че дефицитът ще набъбне до почти 49 млрд. евро през 2028 година, прогнозира в аналитичен репортаж частната телевизия RTL, която се базира на предоставени данни от Нидерландското бюро за анализ на икономическата политика (CPB).

През следващите години бюджетният дефицит ще се увеличи от 1,65% БВП до 3,9% през 2028 г., изчислява CPB.

Дори ако новият кабинет продължи да плава в същия курс, а именно да се стреми към максимален дефицит от 3% според европейските правила, наследникът на Марк Рюте ще трябва да направи драстични съкращения (или както се казва да реже до кокал б. ред)- или да увеличи данъците, за да се вмести в европейската рамка.

Следващите години правителствените разходи за плащане на лихви по стари заеми ще скочат главоломно. Тъй като те се погасяват дълго време, а след повишаването на лихвените проценти, ще се наложи да бъдат и рефинансирани. През 2028 г. очакваните разходи по стари заеми ще бъдат не по-малко от 14,7 млрд. евро, което е със 7,2 млрд. повече в сравнение с 2023.

Разходите за здравеопазване също ще растат по-бързо от икономиката през следващите години. Планираните милиардни инвестиции в мерки за климата и азотни мерки и за отбрана също ще направят така, че правителствените разходи да нараснат много рязко през следващите години.

"Правителството похарчи много пари, за да оправя политическите противоречия с парите. С други думи, ако страните трудно се договаряха, това се решаваше чрез разпределяне на много пари, така че всеки да получи своето. В резултат на това бюджетът се влоши значително", казва професорът по публична икономика Бас Джейкъбс.

За възможностите и препятствията пред новия кабинет на Нидерландия се заговори, след като четвъртото поред правителство на Марк Рюте се сгромоляса заради противоречия в миграционната политика. 

Основният препъникамък в колелата на четирипартийната коалиция се оказа намерението на Рюте да затегне ограниченията за събиране на семействата на кандидатите за убежище. Не еднократно премиерът е заявявал, че трябва да се ограничи техният брой особено през последната година. Неговите министри бяха принудени да отнесат не една и две опозиционни стрели заради препълнените миграционни центрове.

След оставката на кабинета редица належащи политики ще се наложи временно да бъдат „поставени във фризера“. Сред тях са политиките, свързани с климатичните промени, електромобилността, мерките срещу инфлацията, цените на енергията. 

И като стана дума за ток и газ остава висящ въпроса за затварянето на газовото находище в Грьонинген и обезщетенията на жителите. Напомням, че местните подадоха иск, с който да се възстановят домовете им вследствие на земетресенията, причинени от дейностите в най-голямото газово находище на Европа.

No comments:

Post a Comment