Pages

сряда, 6 септември 2023 г.

ВВС на Белгия търси новобранци с дни на отворените врати

Много пъти сме се запитвали как ли изглежда отвътре една военна палатка в миналото. Как ли са се оправяли някога войниците без съвременните технологии? Военновъздушните сили на Белгия се опитаха да отговорят на тези въпроси с проведения ден на отворените врати в източната провинция Лимбург.

Личен архив

На военно летище бяха опънати десетки палатки, военна техника, уреди, оръжия. Посетителите можеха да надникнат буквално и да влязат „в кожата и мислите“ на военните. Пишеща машина показва първите редове на военна кореспонденция, бюро с хартия и записки могат да разкажат в чернови вариант как изглежда кореспондентска вестникарска дописка.

И за да бъде атмосферата още по-жива десетки доброволци са преоблечени в автентични униформи, посрещат и разказват истории от миналото на белгийските летци. Не само разказват, но и като добри домакини посрещат жадните за истории авиолюбители с вкусни гозби, такива каквито са се готвели на фронта.


Белгийският червен кръст и американската армия пък разказаха за друга жизненоважна част от делничното битие на полевите войници. С апаратура и автомобилен парк нагледно показаха как са действали, за да спасяват ранените войници.





Денят на отворените врати разказа за историята на флота от дълбока древност, та до наши дни. В експозиция бяха наредени десетки самолети, сред които и най-новото бижу на леката авиация, с което разполага НАСА.




Празник като на празник с много маси, пенливи питиета и жива духова музика огласи военната база в Алкен. И ако за стотици беше шоу, наслада за очите и прекрасна възможност да се понаслаждават на един от малкото летни дни в кралството тази година.    


За военновъздушните сили на Белгия беше отлична възможност да покажат, че тази магия може да бъде и професия. На огромен щанд от военната база разказваха пред любопитните погледи на тийнейджъри, че това може да е тяхната бъдеща професия. Пред медиите признават, че празникът помага да привлекат много „свежа кръв“ и да „подпалят керосина“ у младите, тъй като липсвали кадри за техници и пилот.

А такива авиопрояви имали ефект, тъй като за няколко часа двайсетина души са се записали да участват в квалификационни курсове и програми на военновъздушните сили.