About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 29 August 2023

Ден на отворените врати се проведе на най-старото летище в Белгия

Любители на леката авиация се събраха на ежегодния ден на отворените врати на най-старото летище в Белгия „Кивит“. В продължение на два дни стотици посетители можеха да се докоснат и да зърнат отвътре над 50 самолета от флота на летището. Сред тях особен интерес представляваше за посетителите Як-52.  Целият флот, с който разполага летището може да видите тук.

Снимка: Личен архив

Дълга опашка от чакащи се беше извила пред Cessna C.172N Skyhawk за кратки демонстрационни полети. С билет от 45 евро двама души можеше да видят провинция Лимбург от високо.

Снимка: Личен архив

Денят на отворените врати беше удобен момент и за местните огнеборци да покажат умения и наличен технически парк с воден салют.





Организаторите не бяха забравили и тези, които предпочитат да залагат на историята. Полеви музей на открито беше отворил врати за онези, които искат да се докоснат или пък да пипнат някои от уредите, използвани в миналото. В музея очакваше гостите и един Fokker Triplane, който е бил неразривно свързан с историята на най-старото летище на Белгия.


А тя датира още от далечната 1910 година, когато провинция Лимбург е процъфтявала като важен енергиен и миньорски център. През този период са открити и е започнал добивът на въглища в съседния на Хаселт – град Генк.


С историята и развитието на порта е свързан и друг факт. Пак в началото на 20 век историческите извори разказват, че „някой си“ Алфред Лансър от Пон-а-Селес търсел нова тренировъчна площадка за авиатори. Така се озовал в Кивит. Земята била собственост на община Зонховен.

След преговори се стигнало до подписване на договор и изграждане на първия хангар. Не след дълго на терена пристигнал и първият самолети с обучаващи се.

Площадката, която се намира по средата между  Хаселт и Зонховен, е изключително подходяща за излитане и кацане, тъй като в продължение на години е служила като тренировъчна площадка за състезателни коне. В резултат на това земята е здраво утъпкана и самолетите могат да излитат и кацат там без проблеми, дори при дъждовно време.

Освен с история, посетителите могат на терен да се запознаят и с предстоящи форуми. Такъв ще се проведе в началото на следващия месец – празник на военновъздушните сили на Белгия.

No comments:

Post a Comment