About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 19 August 2023

Япония реши да изхвърля охладена вода от АЕЦ Фукушима в океана

Японското правителство и компанията, която управлява атомната електроцентрала във Фукушима, решиха да изхвърлят десетки хиляди литри охладена вода в океана. Това предизвиква голямо безпокойство в страната и чужбина.

Притесненията са, че съществуват опасения за екологични щети и косвено за икономически загуби за страната.

Picture: ctvnews.ca

Японското правителство твърди, че пречистената вода е напълно безопасна, за да се изхвърли в океана. Международната агенция за атомна енергия също потвърждава, че няма опасност след направени двугодишни изследвания. Влиянието върху природата и екосистемите е незначително, предава кореспондентът на частния нидерландски канал RTL в страната на изгряващото слънце.

Операторът на централата обяснил, че е принуден да започне изхвърляне на охладената вода, тъй като през следващата година ще бъде достигнат максималният капацитет за съхранение. "Разгледахме множество варианти, но това беше най-ефективното и практично решение", заявил представител на Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Според противниците на решението, пречистената вода все още съдържала високи дози радиоактивни материали като тритий. В отговор на нападките от централата заявяват, че се придържа към международните стандарти и се аргументират, че и други страни изхвърлят охлаждаща вода с много по-високи концентрации на радиоактивен материал.

Китай вече обяви, че ще забрани вноса на продукция от няколко региона в Япония. В Южна Корея протестите продължават от месеци и корейците масово купуват морска сол в страх от бъдещо радиоактивно замърсяване.

Япония е потърсила политическа търси подкрепа от съюзниците си. Премиерът Кишида е обсъдил изхвърлянето на водата с президента на САЩ Байдън по време на среща във Вашингтон през тази седмица. След визитата в Белия дом японският премиер е заявил, че ще посещи авариралата преди години АЕЦ и чак тогава ще се реши кога ще започне изхвърлянето.

Въпреки страховете в източната част на света, след силно лоби в Европа, европейският съюз обяви през миналия месец, че ще бъде вдигната забраната за внос на продукти от района на Фокушима.

„Това е изключително важна победа за Кашида навън, но критиките срещу него в собствената му страна не спират. Кабинетът и премиерът многократно са уверявали населението, че така наречената система за филтриране на водата ALPS е с високо качество и че няма място за притеснения“, коментира още телевизията.

Въпреки уверенията, местните твърдят, че освен щети е много трудно да се възстанови репутацията пред света. Много проучвания показали, че туристите от азиатските страни не искат да идват във региона.

През 2011 г. регионът на Фукушима привличал по 60 000 посетители годишно, но след бедствието броят паднал наполовина. За туристите името се превърнало в синоним на ядрена катастрофа.

Десетилетие след бедствието туристическият сектор вложил огромни суми за имиджова реклама. Стартирала програма "Туризъм на надеждата", чрез кояти били поканени представители на чуждестранни туристически агенции.

Уилям Макмайкъл е изследовател от университета във Фукушима. За да покаже, че е безопасно той отвежда собствените си ученици на пътешествие. Той също участвал в тази програма. И с радост заяви, че имало резултат. Благодарение на посланието, броят на туристите за първи път достигнал преди ядрената катастрофа. Радостта била за кратко, тъй като светът бил хванат от клещите на ковид пандемията.

Най-голямото ни притеснение е, че скоро отново ще се появят негативни слухове", казват местен туристически офис.

Браншът и местните са огорчени, че правителство е взело решение за изхвърлянето на охлаждаща вода без дори да ги попита. И до днес хората се стряскат от ужаса на 11 март 2011 г.

Аварията в АЕЦ Фукушима се случи след земетресение и последвало цунами. Това е най-сериозният инцидент след чернобилската авария на 26 април 1986.

No comments:

Post a Comment