About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 26 August 2023

Нидерландия изправена пред бум на кражби в соларни паркове

Бум на кражби на кабели от соларните паркове са регистрирани в Нидерландия. Само в рамките на дни са подадени два сигнала в един парк. Крадците разбили катинара на портала, вкарали кола и необезпокоявани измъкнали окабеляването между панелите и инверторите заради медта, разказа Ричард Ямсман, директор на парка Zonneweide Endona Torenallee в местното градче Раалте.

Screenshot: RTL Nieuws

Кражбата бързо била разкрита, защото компанията, която следяла произведенята електроенергия, забелязала рязък дневен спад. Собствениците сложили нов катинар и за изненада медните кради отново били в собствеността да си приберат останалата част от прерязаните кабели. 30 километра от инфраструктурата била напълно разрушена.

Потърпевшата компания е сдружение от доброволци, които инвестирали в парка и с постъпленията реализирали социални каузи. Нито едно евро не отивало в джоба на собствениците. Казват, че доставят по 14 хиляди тераватчаса енергия на ден, с която подпомагат 800-900 социално-слаби домакинства. Заради наглата кражба и хората в нужда оставали без нужната социална помощ. Надеждата била, че щетите ще бъдат възстановени бързо и до 5седмици отново ще са в помощ на местните хората. Загубата от непродадена енергия се оценява за месец между 25 до 30 000 евро.

След двата вандалски набези щетите са огромни. Счупени миниинертори и близо 100 панела, разказва в репортаж местната телевизия Ер Те Ел. За възстановяването ще са необходими между 150 000 и 200 000 евро. За щастие всичко е застраховано, както и загубата от непроизведена енергия.

Двете поредни кражби принуждават собствениците да инвестират още средства в нови технологии и мобилни камери с 24-часово наблюдения. Голямото притеснение за тях е, че тези пари ще отидат излишно за други непредвидени дейности вместо за социални каузи. Тъжни са, че може тази година да не остане нищо за хората. Наученият урок предават на други собственици: „инвестирайте в охранителни камери, защото кражбите на мед се увеличават и се превръщат в обичайна практика“.

Този парк не е единственият със солидни загуби, казват от полицията. Само през пролетта на няколко места в ниската земя са откраднати 100 метра кабели.

Роб Костер е директор продажби в компания, която поддържа камерите на строителни обекти, бизнес паркове и фестивали. Казва, че тази година имат много повече нови клиенти, сред които и соларни паркове. Доскоро според него сигурността на зелените централи не била на високо ниво – една ограда и една камера, на която можете да видите впоследствие някакви изображения. А крадците отдавна са отпрашили нанякъде.

Камерите от ново поколение на тази компания са свързани с контролна зала. Веднага щом бъде съобщено за взлом, те се свързват с охранителна фирма или се обаждат в полицията.

Темата за кражбите в соларните паркове е нова и тепърва се сблъскват и застрахователните компания. Съветник по застраховането заявява в телевизионния репортаж, че бумът на кражби е принудил застрахователите да завишат и критериите така че да се сведат до минимум рисковете за тях.

Застрахователят Nationale Nederlanden потвърждава пред RTL Nieuws, че се обмисля увеличаване на изискванията за превенция и сигурност в соларните паркове. "Искаме да се консултираме със собствениците, за да видим как можем да гарантираме, че крадците не могат да вършат бизнеса си необезпокоявани. Това изисква инвестиции от соларните паркове, като например сигурността на камерите", казва говорителят Бас Куик.

No comments:

Post a Comment