About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 18 August 2023

По-малко газ е закупен в ЕС спрямо 2022 г.

Европейските газохранилища са на 90% запълнени, показва доклад на Форума на износителите на газ. Според него въпреки активното запълване от страна на страните-членки, общата картина показва че търсенето от началото на годината е по-ниско с 10,6% спряно миналата година. За първите шест месеца са закупени 21 милиарда кубически метра газ.

Като причини се посочват най-вече меката зима както и прогнозите, че ще се запази по-топло време и през последните месеци на 2023. Друга причина е политиката да намали с 15% потреблението от всички страни членки.

В доклада се посочва още, че фактор за по-ниското търсене на газ е по-малкото закупени количества от индустрията. Прогнозите са, че през 2023 г. секторът ще потребява между 8-10% по-малко в сравнение 2022.

В обобщение на доклада се казва, че европейските газохранилища превантивно са запълнени още през лятото, но това не гарантира спокойни дни за страните през цялата зима, предаде. АФП. Операторите ще бъдат принудени да търсят и газ по тръби или LNG, за да задоволят вътрешното си потребление.

Като пример се посочва Франция, която има подземен капацитет за съхранение от 130 TWh, което е една трета от годишното потребление на газ около 450 TWh. Следователно тя ще трябва да разчита подобно на останалата част от Европа на внос.

България е сред страните, които също са запълнили на газохранилището си на 90%. Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар, се казва по този повод в официалното съобщение на националния газопреносен оператор „Булгатрансгаз“.

No comments:

Post a Comment