Pages

неделя, 3 септември 2023 г.

Франция пуска пети плаващ терминал

На прага на новия зимен сезон, Франция ще се снабдява с внесен втечнен газ от 5 пристанищни терминала. Последният ще бъде въведен в експлоатация, след като съдът в Руан отхвърли съдебно искане от екологични организации срещу проект на компанията TotalEnergies за създаване на нова входна точка.

Терминал на TotalEnergies. Снимката е илюстративна

Франция се снабдява от четири пристанищни терминала за внос на втечнен природен газ (два във Фос-сюр-Мер, един в Монтоар-дьо-Бретан и един в Дюнкерк) и желае да осигури това снабдяване с нов терминал.

В края на август Административният съд в Руан е отхвърлил искане, подадено от „зелен“ евродепутат и екологични асоциации срещу проекта за плаващ терминал за втечнен природен газ в Хавър, осъществен от TotalEnergies.

В три жалби проектът е описан като "вреден за околната среда" и безполезен с оглед на намалялото напрежение за внос газ заради войната в Украйна, предават АФП, цитирана от белгийската преса.

Проектът за нова входна точка  е избран от местните власти през 2022 година. Това е един от двата кораба FSRU (плаващ регазификационен блок) на групата, "който ще инжектира до 5 милиарда кубически природен газ (около 60% от руския газ, внесен от Франция през 2021 г.) годишно в националната мрежа.