Pages

понеделник, 2 октомври 2023 г.

Нидерландия пусна офшорен парк, изграден без държавни субсидии

Нидерландският крал Вилем-Александър официално откри офшорния вятърен парк Hollandse Kust Zuid, който бе реализиран без нито една държавна субсидия. Намира се в Северно море, на двайсетина километра от нидерландското крайбрежие.

Паркът е със с 139 турбини и общ капацитет от 1,5 GW, което го прави един от най-големите офшорни вятърни паркове в света. Очаква се годишното му производство на електроенергия да се равнява на потреблението на 1,5 милиона домакинства.

На снимката: Нидерландският крал (по средата) при откриването на парка 

Hollands Kust Zuid е собственост на Vattenfall, BASF и Allianz. Окончателното изграждане трябва да приключи догодина.

Вятърният парк е важен крайъгълен камък за енергийния преход в Нидерландия и по света. Той показва, че офшорната вятърна енергия вече може да бъде разработвана и експлоатирана без държавни субсидии. Това е важна стъпка към превръщането на офшорната вятърна енергия в по-конкурентоспособна и достъпна за повече държави.

Hollandse Kust Zuid е значителна стъпка напред за енергийния преход и за офшорната вятърна индустрия. Това е демонстрация на това, което може да се постигне, когато правителството, индустрията и инвеститорите работят заедно, за да направят възобновяемата енергия по-конкурентоспособна и достъпна, коментира специализираното издание industryandenergy.eu.

Надеждите са, че с пускането в експлоатация на парка в пълен капацитет, ще се намали зависимостта на Нидерландия от изкопаеми горива. Електроенергията, произведена от Hollandse Kust Zuid ще помогне за захранването на нидерландските домове и предприятия с чиста възобновяема енергия.

Реализирането на проект с такъв мащаб ме прави наистина горд и днес е чудесен пример за това, което можем да постигнем, като работим заедно с индустрията. Hollandse Kust Zuid не само ще допринесе за намаляване на CO2 отпечатъка на BASF, но и за търсенето от страна на местните компании и домакинства на електроенергия без изкопаеми горива", каза  след официалното откриване Анна Борг, главен изпълнителен директор на Vattenfall

Паркът играе важна роля в прехода ни към нетна нула. Около половината от електроенергията от Hollandse Kust Zuid ще се използва за намаляване на CO2 отпечатъка на нашите продукти в обектите на BASF в Европа. С този амбициозен проект ние оставаме пионер в сектора и осигуряваме зелена енергия чрез преки инвестиции. Това ме прави много горд, че можем да открием този вятърен парк днес заедно с нашите силни партньори. Очаквам с нетърпение още проекти като този, тъй като ние в BASF твърдо отстояваме ангажимента си за неутралност по отношение на климата, отбелязва д-р Мартин Брудермюлер, председател на Изпълнителния съвет на BASF SE.

Радвам се, че днес отваряме първата си пряка инвестиция в офшорен вятърен парк заедно с BASF и Vattenfall. Това подчертава способността на партньорствата да ускорят действията и да вдъхнат живот на климатичните решения, заявява Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz.