Pages

събота, 7 октомври 2023 г.

Германия дигитална? Не, бюрокрацията продължава да печата, печата, печата

Kогато през 2021 г. дойде на власт новото германско правителство, бяха направени големи обещания по отношение на дигитализацията. В подписаното коалиционно споразумение може да се види 226 пъти думата "цифрово" сред начертани 334 проекта.

Правителството на Олаф Шолц е почти преполовил маната си. От обещаните проекти са изпълнени едва 38, а 77 дори не са стартирали.

Picture: nos.nl

Сред младите хора в Германия назрява мисълта, че и при това правителство всичко ще си остане по старо му, хартията и бумащината ще продължи да господства пред бленуваната дигитализация, разказва в репортаж за неволите на студентите в сблъсъка с аналоговата администрация нидерландската обществена телевизия "Нос".

Нейният кореспондент отива до регионалния офис на Германската образователна служба в Хале. Посещава печатница, която изготвя документи за студентско кредитиране. За новата 2023-2024 академична година около 8500 студенти в региона са кандидатствали за финансиране. Това вече можело да става и онлайн чрез национален уебсайт. Но след като студентът натисне бутонa за изпращане на документацията, сякаш всичко се обезсмисля. Всяка страница, попълнена онлайн, се отпечатва в офиса на службата и се съхранява по стария начин на хартия в шкаф с досиета.

"В натоварени дни, това означава да се отпечатат хиляди страници. Въпреки че студентите могат да подават документите си онлайн, все още трябва да отпечатаме всичко в хартия за момента“, въздиша отчаяно началникът на отдела Матиас Мюлер между редовете картотеки. Цифровизацията според него е отдавна закъснял процес. Причината е, че ако федералното правителство прави усилия, щафетата трябва да се поеме от отделните провинции. А между двете нива се къса нишката. Синхронизацията може да отнеме години, докато се уеднаквят процесите и заработи единната система.

"Типично за Германия", казва на кратко Маркус Бекедал, интернет предприемач и активист: "От 20 години чакам да стане по-добре по отношение на дигитализацията. Само обещания. Освен данъчната си декларация, едва ли мога да свърша нещо напълно дигитално без да разпечатвам на принтер. А там, където е възможно, почти сигурно ще бъде отпечатано някъде хартиено копие“, посочва той.

Водещи икономисти и синдикати бият с тревога камбаната, че Германия е застрашена да загуби конкурентната си позиция като икономическа сила, ако цифровизацията на обществото и индустрията не се ускори. Според фондация "Бертелсман" страната става все по-малко привлекателна за висококвалифицирани работници и предприемачи от чужбина. От 38-те страни-членки на ОССЕ Германия се изплъзва от челната десетка за четири години. Според Бертелсман бавната дигитализация е ключов фактор за това.

По време на обяд в университетски кампус в Хале студентите започнали тихо да се подсмихват, когато се обсъждало дигитализацията. "Бях на почивка в Нидерландия това лято и видях как се плаща всичко дигитално - от влака до магазина и в университета", казал един от присъстващите студенти.

Състудентите му кимат в знак на съгласие. "Нашата германска бюрокрация показва колко много се придържаме към старите обичаи. Те са наясно и със забавянето при кандидатстване за студентско финансиране. Предадох документите си през юли и мога да разчитам на парите най-рано през октомври. Освен това е смущаващо, че трябва да предоставям едни и същи документи всяка година, въпреки че ги имат от дълго време и нищо не се променило в тях. Просто може да ги използват данните отново", посочва друг.

Докато не бъде завършена дигитализацията изцяло, фабриката за хартия в офиса на Мюлер ще работи на пълни обороти. За да се ограничат по-нататъшните забавяния във финансирането на студентите, временно е нает допълнителен персонал, който да обработва заявленията. Печат, печат, печат… и още хартия, звършва репортажът на телевизията.