Pages

неделя, 29 октомври 2023 г.

Портът в Северно море със спад в товарооборота заради кризата в Близкия изток

Енергийната криза, политическото напрежение в различни части на Европа и Близкия изток са се отразили негативно върху товарооборота на Северно море, съобщават белгийските медии.

Данните за деветмесечието показват, че през North Sea Port, който представлява обединение между пристанищата в Гент, Теруозен и Влисинген, са обработени близо 50 милиона тона стоки или с 6,5 млн. тона по-малко в сравнение със същия период на 2022 година. В процентно изражение на три годишна база, това представлява спад от 11.6%.

Picture: northseaport.com

От началото на годината портът е обработил значително по-малко насипни стоки, дизел, въглища, селскостопанска продукция и строителни материали. С 8% са намалели и обработените контейнери, което е 1,6 млн. тона.

По-специално, пристанището обработва по-малко насипни стоки, като дизел, въглища, селскостопански продукти и строителни материали. Броят на контейнерите също намалява, с почти 8 процента или 1,6 милиона тона.

Спадът в износа до известна степен се компенсира от вътрешното корабоплаване. Трендът от добри показатели се поддържа благодарение на транспортирането на хранителни стоки и металургия. За една година по вътрешните реки до порта са транспортирани 19 млн. тона

Като цяло от порта отчитат 2022 г. като изключително добра с оглед на променената газова конюнктура. След нахлуването на Русия в Украйна, прекъсването на „Северен поток“ и ограничените доставки от страна на Газпром за Европа, Северно море се превърна в стратегически газов разпределителен път на природен газ и LNG основно от Норвегия и САЩ.

Променената политическа конюнктура в тази част на Европа чертае големи стратегически енергийни проекти в морето през следващите години. Намеренията са то да се превърне от „гробище“ на изоставени газови кладенци и тръбопроводи в най-голямата „зелена електроцентрала“ на Стария континент.

8 страни - Германия, Белгия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и Люксембург се обединиха и са готови да хвърлят милиарди евро, за взаимосвързване на газовите инфраструктури.

Драстичното увеличаване на производствения капацитет в Северно море е първата стъпка. Втората е взаимосвързаността на тези национални възможности между хората, живеещи в близост до Северно море. Стара мечта, заявена от бившия президент на фламандските социалисти Стив Стеварт, който искаше да обедини доставките на тези страни и идея, възприета от съответните съветници на белгийския и датския министър-председател в основата на срещата на върха в Есберг, припомня в репортаж белгийската обществена телевизия.

Първият енергиен остров в света ще бъде белгийски. През следващата година започва изграждането на първия в света енергиен остров, център за обмен на електроенергия между вятърните паркове и междусистемните връзки към континента. Островът, наречен "Принцеса Елизабет", се очаква да бъде завършен до средата на 2026 година. Той ще се намира на близо 45 километра от белгийския бряг. 

Целта е до 2050 г. да генерира най-малко 300 GW. Това може да бъде първата стъпка в по-голяма интегрирана европейска офшорна мрежа, която ще свързва повече страни, обяви министърът на Северно море.