About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 24 April 2023

8 страни ще инвестират десетки милиарди евро за вятърни паркове в Северно море

Нидерландия ще разшири връзките с вятърните паркове на Великобритания. По дъното на Северно море ще бъде положен втори кабел между двете страни. 

Подобно сътрудничество с амбиции за повече вятърни паркове и взаимна свързаност е договорено с още 8 страни - Германия, Белгия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и Люксембург.

За планираното разширяване на вятърните паркове в Северно море страните ще трябва да похарчат десетки милиарди евро за електрически кабели, генераторни платформи и водородни тръбопроводи през следващите години. Чрез съвместното изграждане на голяма част от тази инфраструктура могат да бъдат спестени много пари. Освен това страните могат да обменят електроенергия помежду си чрез съвместната инфраструктура, съобщи нидерландската телевизия Nos.

Първа стъпка в тази посока е свързването на нов захранващ кабел между Нидерландия и Англия към един от бъдещите нидерландски вятърни паркове.

С капацитет от 2 гигавата цялата провинция Южна Нидерландия теоретично може да бъде снабдена с британско електричество от ядрена енергия, ако вятърът не духа. Ако Нидерландия произвежда твърде много електроенергия, както се случи в средата на април тази година, електричеството от нидерландския вятърен парк може да бъде транспортирано директно до Великобритания. Мрежовият оператор Tennet наскоро представи плановете за връзки с различни страни от Северно море.

СИГУРНОСТ

В рамките на конференцията обект на обсъждане е сигурността на инфраструктурата в Северно море. Разузнавателните служби, флотът и бреговата охрана не само откриват руски шпионски дейности, но вече има индикации за действителен саботаж на кабел в норвежки води близо до Шпицберген.

Нидерландия и други страни от Северно море стават все по-зависими от електричеството и водорода от офшорните вятърни централи, страните също стават все по-уязвими към саботаж. Експлозиите в газопроводите "Северен поток 1 и 2" край датския остров Борнхолм дадоха ясно да се разбере, че саботажът на морското дъно е реална опасност.

В началото на тази година Белгия заяви, че предприема спешни действия и поставя камери в Северно море за наблюдение на критичната инфраструктура като вятърни турбини или бъдещ енергиен остров.

С 50 000 преминавания годишно Северно море е по-натоварено от всякога. Руската инвазия в Украйна показа, че критичната инфраструктура в белгийската част на Северно море - 2,2 гигавата вятърни турбини, изходът в морето и десетки подводни кабели и тръбопроводи - трябва да бъде защитена от саботаж и шпионаж, казва министърът на Северно море Винсент Ван Куикенборн.

ПЪРВИЯТ В СВЕТА ЕНЕРГИЕН ОСТРОВ

Белгия е движещата сила зад голям проект в Северно море. Летвата е вдигната много високо, похвали се премиерът Александър де Кроо във видеообръщение до участниците.

„Инвестициите в офшорна енергия трябва да създадат работни места и да укрепят водещата роля на Европа в областта на енергийния преход. Като обединим усилията си, ще ускорим енергийния преход, ще укрепим технологичното си лидерство и ще осигурим на милиони домакинства и предприятия в Европа безвъглеродна енергия", се казва в посланието.

Крайната цел на срещата, според премиера, е Европа да стане по-малко зависима от изкопаемите горива, а Северно море "зелената електроцентрала" в Европа , съобщи телевизия RTBF.

По време на първата регионална среща през май 2022 г. в Есберг, Белгия, Дания, Германия и Нидерландия подписаха декларация да работят за превръщане на Северно море в новата "зелена електроцентрала на Европа". Четирите страни се договориха да увеличат четворно офшорния капацитет на вятърните паркове  до минимум 150 гигавата (GW) към 2050 г. За сравнение, белгийските атомни електроцентрали, които в момента са в експлоатация, осигуряват 4 GW, а белгийските вятърни паркове в Северно море произвеждат 2,3 GW.

ПЛАНОВЕ

Драстичното увеличаване на производствения капацитет в Северно море е първата стъпка. Втората е взаимосвързаността на тези национални възможности между хората, живеещи в близост до Северно море. Стара мечта, заявена от бившия президент на фламандските социалисти Стив Стеварт, който искаше да обедини доставките на тези страни и идея, възприета от съответните съветници на белгийския и датския министър-председател в основата на срещата на върха в Есберг, припомня в репортаж белгийската телевизия.

Първият енергиен остров в света ще бъде белгийски. През следващата година започва изграждането на първия в света енергиен остров, център за обмен на електроенергия между вятърните паркове и междусистемните връзки към континента. Островът, наречен "Принцеса Елизабет", се очаква да бъде завършен до средата на 2026 година. Той ще се намира на близо 45 километра от белгийския бряг. Целта е до 2050 г. да генерира най-малко 300 GW. Това може да бъде първата стъпка в по-голяма интегрирана европейска офшорна мрежа, която ще свързва повече страни, обяви министърът на Северно море.

Изчисленията показват, че с всеки изминал ден нарастват разходите по строителството. Към момента островът ще излезе 2 милиарда евро. Средствата се осигуряват от крайния потребител, а 100 млн. евро от тях идват по фондовете на Европейския съюз.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Междувременно на фона на политическите амбиции за повече мощности в Северно море, над 100 компании излязоха с декларация, в която се казва че разрастващите се офшорни вятърни паркове в Европа ще предизвикат сериозни проблеми по веригите за доставки. Според техните данни капацитетът на „перките“ ще нарасне десетократно до 2050 година – до 300 гигавата, предават DPA и БТА.

В декларацията се посочва, че са налице ограничения при производството на ключови компоненти като основи, кабели и трансформатори, а и броят на корабите, необходими за инсталиране и обслужване на ветрогенераторите, също е недостатъчен.

"Необходими си големи нови инвестиции в производството и в ключовата инфраструктура като електропреносна мрежа и пристанища", посочват компаниите и призовават правителствата да осигурят достатъчно финансиране за изпълняването на заложените цели. 

No comments:

Post a Comment