About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 15 April 2023

Германия каза сбогом на атомната енергетика

Германия ще затвори в събота (15 април) последните три атомни електроцентрали и по този начин изпълни курса, поет още от предишния канцлер Ангела Меркел през 2002 година. Пушекът ще спре да излиза на юг от Щутгарт, Баден-Вюртемберг и Долна Саксония, за да се даде път на зеления преход  без атомна енергетика.

Isar nuclear power plant. Picture: Wikipedia

Правителството на най-голямата икономика в Европа показа, че е непоколебимо и последователно при преследването на целите си, въпреки критиките трудностите и чертаните апокалиптични сценарии вътре в самата страна.

Мотивът за спирането надделя в страна, където мощното антиядрено движение първо се „хранеше“ със страховете на обществото от Студената война, след това от инцидента с Чернобил, после с Фукушима и накрая с Украйна. Най-мрачните сценарии се разиграваха пред очите на хората – че може да останат без газ, масово затваряне на фабрики и заводи, да останат без отопление в средата на зимата.  

Но колелото сякаш се завъртя в обратна посока, или поне временно  Няколко месеца преди първоначално определената дата 31 декември 2022, заради войната в Украйна цените на енергията скочиха главоломно, жизненоважните за икономиката руски газови доставки от Русия прекъснаха. Отвсякъде все по-силно се чуваха гласове да се мисли за удължаване живота на последните работещи централи - Isar 2, Neckarwesttheim, Emsland . Сред тях бе и кметът Йохен Винклер, на чиято територия е една едноименната АЕЦ.

Правителството на Олаф Шолц, в което коалиционен партньор е „Зелените“ - най-враждебната партия по отношение на атома, реши да забави хода, но не и да се откаже от плана. Решено бе последните часове на трите мощности да отброят на 15 април 2023.

„Ако зимата се окажеше сурова, с недостиг на ток, бяхме готови за нов дебат. Но ситуацията се оказа по-благосклонна и нямахме проблеми благодарение на внесения втечнен природен газ“, казва кметът Йохен Винклер в репортаж на френската телевизия BFM. Той управлява градчето с 4000 жители, чието отопление е зависимо от атомната електроцентрала. Отделно 150 от местните работят в нея. 

Дългият път към последния пушек

Ядрената енергетика винаги е била трънлив въпрос в Германия. След петролната криза от 1973 г. много страни в Западна Европа, включително Германия, решават да построят атомни електроцентрали, за да бъдат по-малко зависими от страните производителки на петрол в политически нестабилния Близък изток.  

Още от седемдесетте атомната енергетика е оспорвана поради евентуална радиационна опасност и практиките за съхраняване отпадъците.

1980-те/90-те: Аварията в Чернобил доведе до промяна в обществените и политическите нагласи към ядрената енергетика и последната нова атомна електроцентрала беше пусната в експлоатация през 1989 година. След обединението през 1990 г. всички съветски реактори в бившата Източна Германия са изведени от експлоатация - пет блока ВВЕР-440 в Грайфсвалд, плюс блок 6, който е завършен, но не влиза в експлоатация, а строителството на четириблокова електроцентрала ВВЕР-1000/В-320 в Стендал е спряно, припомня хронологията World Nuclear News.

През 1998 г.: Сформирано е коалиционно правителство между Социалдемократическата партия и Зелената партия, която отчасти е израснала от антиядреното движение. По това време в Германия е имало 19 действащи ядрени реактора. Споразумението на политическите партии включваше ангажимент за промяна на закона за постепенно премахване на ядрената енергия.

През 2000 г.  коалиционното правителство на Шрьодер (ГСДП/Зелените) постига принципно споразумение с доставчиците на енергия за поетапно затваряне на германските атомни електроцентрали. През 2009 година решението е отменено от правителството на ХДС/ХСС и демократите. 

След ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. обаче позицията е променена под натиска на общественото мнение. Дни след трагедията 8 централи са затворени до второ нареждане. Впоследствие се стига до решението всички мощности да бъдат спрени, припомнят Belga, VRT, DW и AFP.

Така поетапно през годините спират 17 реактора. Последните три централи са произвели през миналата година 6% от енергийния микс на страната. За сравнение, токът произведен от АЕЦ през 1997 година, съставлявал 30,8% от микса. За да се даде път на зелената енергия, произведена от вятър и слънце. За двете десетилетия делът на ВЕИ мощностите расте, за да стигне през 2022 година 46%.

Vox Populi

И ако политиците са убедени, че правилно спират мощностите, не така стои въпросът сред обществото. Направено наскоро допитване на Института за изследване на общественото мнение "Инса" показва, че 52% от германците смятат решението за грешно,  37% са „за“, а 11% нямат мнение по въпроса.

Сред критиците е лидерът на ХДС Фридрих Мерц. "Едва ли ще намерите някой в чужбина, който да разбира защо Германия затваря три безопасни електроцентрали без CO2 насред най-голямата енергийна криза от десетилетия и се връща към въглищата и газа", каза той пред новинарския портал Web.de News.

"Атомната електроцентрала принадлежи на региона. Затварянето в момента е глупост като се има предвид ситуацията в Украйна и нарастващата инфлация. Не ме разбирахте погрешно, нямам нищо против възобновяемата енергия, казва политикът от консервативната партия Freie Wähler  казва Петер Драйер.

Кметът на Есенбах Дитер Нойбауер от християндемократическия ХСС е на същото мнение "Затварянето на тази атомна електроцентрала е идеологическа иполитическа, зелен инат". Но каквото и да мислят господата, няма значение: "Решението е взето в Берлин, можем само да наблюдаваме какво се случва".

Щефи Лемке, федерален министър на околната среда и ядрената безопасност, заяви, че постепенното прекратяване прави страната по-безопасна, a със спирането на последните три атомни електроцентрали страната навлиза в нова ера на производство на енергия. "Така че нека продължим да работим върху решения за ядрено хранилище и да вложим цялата си енергия в разширяване на възобновяемите енергийни източници".

Робърт Хабек, федерален министър на икономиката и опазването на климата, заяви, че поетапното прекратяване изпълнява решението на правителството от 2011 г., а сигурността на енергийните доставки в Германия е и ще остане гарантирана/ "Разрастването на дела на възобновяемите енергийни източници осигурява допълнителна сигурност. През 2030 г. искаме да генерираме 80% от електроенергията тук в Германия от възобновяеми енергийни източници".

Президентът на Швейцарския ядрен форум Ханс-Улрих Биглер: "Жалко е, че Германия, една от водещите страни в ядрената енергетика в света, се отказва от тази технология поради правителствено решение в разгара на международна енергийна и климатична криза. Работната сила на германските атомни електроцентрали може да се гордее".

Отворено писмо

Отворено писмо до германския канцлер Олаф Шолц, подписано от десетки учени и носители на Нобелова награда: "С оглед на заплахата, която изменението на климата представлява за живота на нашата планета и очевидната енергийна криза, в която се намират Германия и Европа поради липсата на руски природен газ, ние ви призоваваме да продължите да работите с последните останали германски атомни електроцентрали".

Гласът на науката

Далеч от политическите препирни, професор Петра Денк преподава енергийни науки в Университета за приложни науки в Ландсхут. Тя се опитва да погледне на германския ядрен изход от научна гледна точка, разказва белгийската обществена медия VRT.

"Решението за спиране на ядрената енергетика сега е чисто политическо, но e правилна идеята за инвестиране в нови технологии като водорода. Някои решения са непопулярни, но необходими", казва професорът.

Тя е уверена, че и без трите атомни мощности няма да има недостиг на енергия, защото страната е единно свързана с европейския пазар и в случай на нужда съседите ще помогнат.

„Зелено“ бъдеще

Сегашният темп на нарастване на възобновяемите енергийни източници обаче не удовлетворява нито правителството, нито природозащитниците, а Германия няма да изпълни климатичните си цели без солиден финансов тласък, който да компенсира в микса спрените мощности.

Германия на практика трябва да строи и бързо да наваксва с вятърни паркове и соларни инсталации, защото уравнението идните години става още по-сложно. В дългосрочната стратегия е заложено до 2038 година да затворят и въглищните централи, които генерират една трета от енергията. Изчислено е, че за да компенсира недостига трябва да се инсталират по 5 вятърни турбини на ден.

No comments:

Post a Comment