About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 4 April 2023

Влаковата трагедия в Нидерландия заради поредица от инциденти

Поредица от нещастни инциденти е основната причина за тежката влакова катастрофа край нидерландското градче Воорсхотен, става ясно от изпратено писмо до камарата на представителите, разказва местната телевизия NOS.

Видео с първите минути след трагедията: https://nos.nl/l/2470085

Трагедията погуби един живот и рани още 50 души. До фаталния инцидент се стигнало след като товарен влак се сблъскал в строителна машина – кран. Разхвърчалите се части попаднали на друг коловоз, на който по същото време минавал междуградски влак.

На извънреден брифинг от железницата дадоха повече яснота. Версията, по която се работи е, че транспортната техника първо е била ударена от карго-влака, а след това и от пътническия. Все още не е ясно как товарния влак се озовал на пътя на крана.

Машинистът на товарния влак е прегледан в болницата, но не е трябвало да остава там.

Нидерландският съвет по безопасност веднага е започнал разследване на обстоятелствата около произшествието.

Беше като на филм, разказва студентът от Хага Ануар Акрух. Той е бил във вагон втора класа, в близост до машиниста. "Всичко беше тъмно. Последваха искри и писъци", спомня си той.

Заедно с други пътници, Акрух се опитал да отвори вратата. С усилия успял „Страхувах се, че ще има експлозии, затова веднага скочих обратно във влака и видях, че има трима ранени. Чух някой да крещи. Беше машинистът - блокиран между стълбите и вратата. За щастие успях да го освободя. Беше ранен и не можеше да ходи повече".

Междувременно Акрух се обадил на телефон 112 и по-късно ескортирал полицията вътре във влака. "

Местен жител чул сирени и писъци около 3:30 часа през нощта. "Опитах се да се обадя на 112, но няколко души вече го бяха направили", разказва очевидка, която настанила пострадали с леки наранявания и парамедици. "Някои имаха порязвания. Един лекар дори заши някого на кухненската ни маса".

Жената помогнала на двайсетина души, сред които кондукторът на пътническия влак и машинистът на товарния влак. "Всички са шокирани, невероятно е това, което се случи", каза жителят. 

Други местни жители разказват как са се събудили от сблъсъка. "Събудихме се от тромбите на влак и аз целия се разтреперих в леглото", разказва жител за NOS Radio 1 News. "Помислих си: сънувам ли, вятърът ли духа толкова силно? Дъщеря ми извика: "Виждам светкавица".

"Къщата се тресеше, мислех си, че е земетресение", казва друг жител. "В рамките на три минути цялата улица беше отвън. Всички бяха будни."

No comments:

Post a Comment