About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 26 April 2023

Презиентът на Engie не очаква проблеми с газа за предстоящата зима

Предстоящата зима ще бъде без сериозни затруднения, уверено прогнозира президентът на френската енергийна компания Engie Жан-Пиер Кламадийо в интервю за La Tribune, цитиран от белгийските медии.

Picture: Francetvinfo.fr

Изявлението се следи изкъсно тъй като компанията е собственик на атомните централи в страната. От друга страна французите водят от година усилени преговори с правителството на Александър Де Кроо за удължаване живота на два АЕЦ-а както и за сумата, необходима за съхранението на отработеното ядрено гориво и демонтажът на ядреното оборудване от спрените вече мощности.

Увереността му идва благодарение на солидните доставки втечнен природен газ, които пристигат в Европа. „Засега на хоризонта изглежда чисто. Средно между 150-160 кораба с LNG акостират всеки месец в Европа. Преди кризата бяха 40. Освен това се увеличи капацитетът на газ от тръбопроводите извън Русия – особено от Норвегия, която се превърна в най-големия доставчик. Към момента газохранилищата са наполовина пълни, което е безпрецедентно и немислимо преди една година. Във Франция те са на около 35%. Това ни прави спокойни и да гледаме към следващата зима без напрежение“, коментира президентът.

В началото на април САЩ и Европейският съюз заявиха, че работят по посока да запазят стабилността на доставките през 2023 г., припомня френската бизнес телевизия Би Еф Ем. Американците са изнесли за ЕС 56 млрд. куб. м втечнен природен газ  през 2022 г. в сравнение с 22 милиарда кубически метра през 2021 г., което е ръст от 140%.

Газовите коридори от Зеебрюге. Стопкадър VRT, аrchive

След нахлуването на Русия в Украйна през миналата година драстично се прекроиха за много кратко време газовите потоци на Стария континент.

Заради наложените европейски санкции руският газ бе заменен с втечнен природен газ и алтернативни доставки извън Европа. Огромни количества започнаха да се транзитират за страните-членки през белгийското пристанище Зеебрюге, което се превърна в ключов енергиен център в Западна Европа.

В аналитичен материал фламандската телевизия Ве Ев Те показа как се променят потоците след нарушените доставки от Русия. Синьо гориво от Зеебрюге тече към Германия, която изпадна в тежка криза заради зависимостта си от руски газ. Транзит е насочен и към Франция, Испания и Италия.

За да се компенсира недостига в ЕС, са насочени газови потоци и от Нидерландия и както вече стана дума от Норвегия и Великобритания. 

КОЛЕКТИВНО ТЪРСЕНЕ

EК „също запретва ръкави“, след като обяви процедура, в рамките на която европейските дружества ще регистрират своите потребности от закупуване на газ чрез механизма AggregateEU.

До началото на май дружествата трябва да отговорят на поканата за колективно търсене на синьо гориво. Впоследствие предстоят преговори с международни доставчици. Комисията няма да играе никаква роля в тези преговори. Първите споразумения за покупка се очакват преди лятото, съобщи сайтът 3e-news.net

По-нататък търговете ще бъдат устройвани редовно – на всеки два месеца през следващия 12-месечен срок. Остава възможността за записване за механизма. Досега са се регистрирали 76 дружества, а други са в процес на записване. Освен това 

Държавите членки са поели задължение да участват в обединяването на търсенето за най-малко 15 % от националните си цели за съхранението на газ, което представлява около 13,5 милиарда кубични метра газ годишно. 

Целите за съхранението на газ и за съвместните покупки на газ бяха договорени през 2022 г. като спешни мерки в отговор на превръщането на енергийните доставки в оръжие от страна на Русия и на невижданите досега цени на енергоносителите след нахлуването на Русия в Украйна.

За момента България не е проявила интерес да участва в механизма за съвместни покупки на природен газ на ниво ЕС.

No comments:

Post a Comment