About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 April 2023

83% от финландците одобряват ядрената енергетика

След близо 13 години закъснение Финландия пусна нов реактор. Olkiluoto 3 вече е готов. Тестовото производство е завършено и редовното производство на електроенергия започна днес, неделя, 16 април 2023 г. Отсега нататък около 30% от финландската електроенергия се произвежда в Olkiluoto, се казва в официалното съобщение на оператора TVO. Атомната електроцентрала ще произвежда енергия поне през следващите 60 години.

Pucture: Olkiluoto 3, TVO

Стартът на новата мощност ще стабилизира цената на електроенергията и ще играе важна роля във финландския зелен преход, заявява президентът и главен изпълнителен директор на централата Ярмо Танхуа.

Това е исторически ден. Гордея се с всички ядрени специалисти, участващи в проекта, подчертава Марио Мустонен, старши вицепрезидент по производството на електроенергия.

Завършването на проекта вдъхва увереност в подкрепата от страна на финландците. При старта на строителството преди повече от десетилетие близо 60 на сто от населението са одобрявали атомната енергетика. В момента „за“ са казали 83%

Финландският ядрен реактор ще е най-големият в Европа, отбелязва събитието  агенция „Ройтерс“, като се позова на компанията оператор "Теолисууден Воима". Очаква се той да осигури около 14 процента от електричеството, от което се нуждае страната и на намали нуждите й от внос на електроенергия от Швеция и Норвегия.

Агенцията припомня, че новата 1,6-гигаватова мощност е трябвало да заработи през 2005 г. през миналия март беше тествано свързването на реактора с националната енергийна мрежа, но последваха отново аварии и бяха нужни месеци, за да се поправят нещата.

В началото на февруари финландският оператор Fortum обяви, че планира да инвестира допълнително до 1 милиард евро следващите 3 десетилетия за модернизация на два от блоковете на атомната съветска електроцентрала Loviisa. 

За да запази енергийната си сигурност, правителството реши да удължи живота на половинвековните електроцентрали с още 20 години до 2050. В хода на новия лицензионен период се очаква централата да генерира до 170 тераватчаса.

Финландия, която до преди войната в Украйна, бе силно зависима от руския енергиен пазар. След нахлуването на руснаците страната спря вноса. До началото на миналата година 20-22% от електроенергията се внасяше от Русия.

No comments:

Post a Comment