About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 9 April 2023

Мудни преговори бавят модернизацията на 2 белгийски АЕЦ

Мудни преговори между белгийското правителство и френската компания Engie забавят намерението за удължаване живота на двете атомни централи  Doel 4 и Tihange 3, пише вестник HLN като се позовава на колегите си от De Tijd.

Credit: Engie

Премиерът Александър Де Кро и енергийният министър Тине ван дер Стратен обявиха, че плановете са двете мощности да работят още десетилетие след планираното спиране през 2026-2027. Този план обаче започва да се осуетява, тъй като все още не е закупено гориво заради финансови спорове между кабинета и оператора.

Двете страни трябваше да се договорят до средата на март за средствата, необходими за погребване на отработеното ядрено гориво.

Засега обаче финансов консенсус не е постигнат и това пречи на оператора да продължи стъпките по модернизация на мощностите.

Енергийната компания заявява, че не иска да поръчва ново гориво докато не получи сигурни гаранции, че правителството ще удължи експлоатацията. На този етап има единствено принципно споразумение, без подписан финален ангажимент.

За да има гориво, което е готово за употреба, са необходими около две години и половина. Освен това, доставката става още по-сложна , тъй като пазара изпитва недостиг след налагането санкции на Русия. 

Специалисти обяснили пред вестника, че с всеки изминал ден без постигане на консенсус всички графици започва да излизат от строя и реализацията на проекта става все по-трудно осъществима.

Очаква се поредният кръг от преговори между Engie и правителството да се проведе идните дни.

Плановете за удължаване живота на двете мощности бяха заявени в края на миналата година. Премиерът Александър де Кроо ясно заяви, че не е „изключено“ да се прибегне до тази стъпка, за да са сигурни, че ще има достатъчно енергия през следващите зими.

Към момента в страната действат 5 реактора oт общо 7. Първият реактор на  АЕЦ Tihange 2, разположена в близост до Антверпен, спря през миналия септември, а вторият в края на януари. Остават в експлоатация Doel 1,2 и 4 и Tihange 1 и 3.

След зимата на 2025 г. още три реактора вероятно ще излязат „в пенсия“. Мисълта за по-дълъг живот и след 2035 идва и след изпратен до кабинета анализ на риска, разработен от белгийския оператор Elia. В него се казва, че може да има недостиг на електроенергия през следващите години. В най-лошия случай дефицитът може да нарасне в края на 2025 г. до 1, 2 гигавата (GW), което е една десета от пиковото потребление.

No comments:

Post a Comment