About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 28 April 2023

Отчитат спад в дела на произведения ток от въглищни централи в ЕС

Енергийната криза, която засегна Европа миналата година, накара някои страни да се върнат на въглищните електроцентрали. С това и опасенията, че ще се повиши замърсяването на въздуха. Сега, когато зимата е зад гърба ни, картината изглежда не толкова мрачна, отколкото се опасявахме, пише в доклад водещият енергиен тръст Ember

Picture: Личен архив
Резултатите от събраните данни дава основание на експертите смело да заявят, че производството на електроенергия през отминалата зима е било най-чистото в историята.

Според доклада производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз е намаляло с 27 тераватчаса за периода октомври 2022 - март 2023 година (-11%). Спад има и при използването на газ – 38 тераватчаса (-13%). Като цяло общото търсене на електроенергия в ЕС е спаднало с 6,2% в сравнение със средното.

В същото време възобновяемите енергийни източници са изпреварили изкопаемите горива енергийния микс на ЕС за първи път в историята. Причини за тези резултати са високите цени и топлата зима.

"Европа преживя кризисна зима, с нарастващи енергийни разходи и проблеми с доставките в резултат на руската инвазия в Украйна. ЕС издържа на тези трудни месеци, но не може да разчита само, че ще има меки зими през следващите години. За да поддържа стабилни доставки на електроенергия, ЕС трябва да се отдалечи от изкопаемите горива възможно най-скоро", предупреждава д-р Крис Росслоу, старши анализатор в Ember.

Германия и Полша – "най-добрите" ученици

От 18-те страни в ЕС, които са използвали въглища за производство на електроенергия миналата зима, 15 са намалили използването им. А най-добре представящите се страни са били Германия и Полша. За една година производството на електроенергия от въглища е спаднало с 10 тераватчаса в Германия и 6 в Полша. Никоя друга държава не се е справила по-добре, допълва информацията белгийското електронно издание bussinesssam.be.

Германия беше силно критикувана за повторното отваряне на редица въглищни електроцентрали, отчасти за да компенсира затварянето на атомните си електроцентрали. Но се оказва, че тези централи не работят с пълен капацитет. В Полша делът на въглищата в електроенергийния микс e достигнал най-ниското си ниво през февруари когато е спаднал с близо две трети.

Трите страни, в които се наблюдава увеличение на потреблението на въглища, са Италия (+ 26%), Финландия (+ 12%) и Унгария (+ 3%).

В заключенията си Ембър призовава за бдителност. Няма да имам мека зима всяка година. Трябва да се продължи с предприемането на структурни мерки за намаляване на потреблението и насърчаване на възобновяемите енергийни източници.

No comments:

Post a Comment