About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 25 April 2023

Макрон пробива пътя на френската офшорна енергетика на среща в Остенде

Франция изостава в областта на вятърната енергетика в сравнение със своите съседи отвъд Ламанша. Към момента френският парк наброява 5 гигавата мощности в сравнение с 14 гигавата във Великобритания. 

Picturte: HLN

За да се ускори участието на страната, лично президентът Еманюел Макрон участва на втората енергийна среща в белгийското градче Остенде заедно правителствени лидери от 8 държави. В дебата се включи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайнен. 

Амбициите на Франция са големи – 40 гигавата вятърни мощности до 2050 година и ускорено изграждане на вятърни паркове, които да компенсират проблемите атомни електроцентрали и несигурните ВЕЦ-ове заради все по-очертаващите се засушавания в Европа идните години.

В световен мащаб по последни данни 95% от офшорното производство на енергия принадлежи на Китай. След него челни позиции заемат Великобритания, Германия и Дания.

За да настигне тези страни наскоро френският парламент прие Закон за ускоряване на възобновяемата енергия.

До момента има изграден един край бреговете на Сен Назар в края на 2022. Седем други са в различна проектна готовност, някои от тях се бавят заради отчуждителни процедури или обжалвания. Сред списъка от предстоящи проекти 8 са поверени на оператори с участието на EDF

Страната все повече ще залага на ВЕИ енергията. В тази връзка през годината ще се проведат поредица от  обществени дебати, за да се определи позиционирането на бъдещите паркове по бреговата линия.

Целите във Франция са големи, но също се отнася и в Цяла Европа, коментира темата местната BFM Business телевизия. Очаква се до 2050 година на Стария континент да завъртят 300 гигавата вятърни мощности. Цел, сравнима с производството на 250 ядрени реактора и която би направила офшорната вятърна енергия основен източник на възобновяема енергия пред водната и слънчевата енергия“, се обобщава в репортажа.

Голяма част от тази безвъглеродна електроенергия ще се използва за производство на зелен водород за захранване на фабрики или за производство на синтетични горива за аеронавтика, поради което е необходимо да има значителни количества.

Другата не малка цел е превръщането на Северно море в най-голямата „зелена“ електроцентрала в Европа. Реализацията ще стане с усилието на 8 страни, които смята да свържат помежду си електропреносните мрежи.

Нидерландия е една от тях, която по дъното на Северно море ще се свърже с Великобритания. Двете страни вече има един положен кабел, а сега се очаква да изградят втори. Подобно сътрудничество с амбиции за повече вятърни паркове и взаимна свързаност е договорено с Германия, Белгия, Дания, Норвегия, Обединеното кралство, Ирландия, Франция и Люксембург.

В рамките на конференцията обект на обсъждане беше и сигурността на инфраструктурата в Северно море. Разузнавателните служби, флотът и бреговата охрана не само откриват руски шпионски дейности, но вече има индикации за действителен саботаж на кабел в норвежки води близо до Шпицберген.

С 50 000 преминавания годишно Северно море е по-натоварено от всякога. Руската инвазия в Украйна показа, че критичната инфраструктура в белгийската част на Северно море - 2,2 гигавата вятърни турбини, изходът в морето и десетки подводни кабели и тръбопроводи - трябва да бъде защитена от саботаж и шпионаж, казва министърът на Северно море Винсент Ван Куикенборн.

No comments:

Post a Comment