About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 27 April 2023

Белгия създава специализирана прокуратура за джигитите

Повече камери по пътищата и създаване на специализирана прокуратурата са част от предприетите мерки на белгийската полиция в борбата с недисциплинираните шофьори, съобщават De Stanaard и VRT.

Picture: личен архив

Драстичните мерки са предприети, след като стана ясно че за миналата година страната чупи рекорд по наложени глоби за превишена скорост – над 6 милиона при 4,9 млн. година по-рано.

Полицията и съдебните органи съвместно са предприели мерки, за да намалят броя на смъртните случаи.

С въвеждането на системите за камери за скорост SPECS (Speed Check Services) по магистралите, повече персонал за обработка на глобите за превишена скорост и създаването на специализирана прокуратура за пътна безопасност с 45 служители, правителството ще положи допълнителни усилия за справяне с проблема, надяват се властите

Черната статистика показва, че за миналата година броят на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия е нараснал с 8%. Фаталните инциденти често са резултат от прекомерна скорост.

"Броят на смъртните случаи се увеличава година след година. Ето защо предприехме редица мерки заедно със съдебните органи и полицията, за да увеличим шанса за залавяне на шофьори с превишена скорост, коментира Едуард Ландтшийър от Федералното министерство на правосъдието.

Ако шофьорите не могат да платят на пътя или пък директно откажат, на момента им се издава извънсъдебно извести за спогодба с прокуратурата. Тогава автоматично размерът на дължимата сума набъбва с 33%. По този начин през миналата година са уредени над 480 000 глоби за превишена скорост.

През миналата година полицията премахна така наречената "граница на толерантност", при която шофьорите, които може да се движат само малко над ограничението на скоростта без да бъдат глобявани. На нейно място е въведена така наречената "техническа" граница“ от 6 км/ч за скорости под 100 км/ч и 7,5% за скорости над 100 км/ч. Това означава, че всеки, който е карал със скорост над 129 км/ч по магистрала, 56 км в градска зона или 76 км/ч по магистрален път извън градска зона, получава глоба за превишена скорост.

No comments:

Post a Comment