Pages

понеделник, 23 октомври 2023 г.

Катар и Eni подписаха 27-годишен договор за доставка на втечнен газ

QatarEnergy и Eni подписаха споразумение за покупко-продажба за доставка на до един милион тона втечнен природен газ годишно" за Италия, съобщи газовият гигант на емирството в Персийския залив. Доставките ще започнат през 2026 г. за период от 27 години.

Газът ще идва от проекта North Field East, в който италианската компания притежава 3,125%, и ще бъде доставен на FSRU Italia, плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, разположено в пристанището на Пиомбино, Тоскана.

"Предприемаме още една важна стъпка в укрепването на партньорството ни с Eni", заяви катарският министър на енергетиката и главен изпълнителен директор на QatarEnergy Саад Шерида Ал-Кааби.

"Ще продължим да демонстрираме ангажимента си към европейските пазари като цяло и към италианския пазар в частност", добави той.

Споразумението, постигнато с Eni, е сходно по продължителност с подписано наскоро с френската TotalEnergies и британската Shell.

Богатото емирство от Персийския залив е един от водещите световни производители на втечнен природен газ, заедно със САЩ и Австралия.

Азиатските страни, включително Китай, Япония и Южна Корея, са сред основните й клиенти, но тя все повече се ухажва от европейските страни, които търсят алтернативи на руския газ след инвазията в Украйна, отбелязва AFP.

През юни 2022 г. Eni взе 3,1% дял в проекта за разширяване North Field East, който се очаква да увеличи производството си на втечнен природен газ с 60% до 126 милиона тона годишно до 2027 г.