Pages

четвъртък, 9 ноември 2023 г.

Белгия и Франция се готвят за рекордни валежи

Рекордни количества дъжд се очакват да паднат в Белгия и Франция идните дни. Властите в пограничните райони за издали предупреждения за следене нивото на реките, а на гражданите да качат ценни вещи от мазетата по високите етажи на къщите.

Най-сериозно е положението от няколко дни във френския департамент Па дьо Кале, където не е спирало да вали от няколко дни. Затворени са училищата в Училищата ще 74 общини.


Метеорологичният институт на страната обяви код червено“. В някои метеорологични станции са измерени паднали количества дъжд, които се случват средно веднъж на сто години.

За тежка обстановка се подготвя и белгийската провинция Западна Фландрия - от Брюж до френската граница. Обявен провинциален план за действие при извънредни ситуации.

През последните дни регионът също се бори с наводнения. Реки са прелели, а пътищата са наводнени. Основно училище е било евакуирано.

През следващите дни отново се очакват много валежи, но не толкова, колкото в северната част на Франция.

Пожарната предупреждава за наводнения във водосборния басейн на река Изер, която води началото си от Франция и се влива в белгийското крайбрежие.