Pages

понеделник, 11 декември 2023 г.

Вятърната индустрия като приоритетна политика на Гърция

Гърция разработва национална програма, която цели през следващите години да се позиционира като ключов играч в разрастващата се средиземноморска вятърна индустрия. Плановете са да бъдат изградени 4,9 GW мощности в средносрочен план до 2030-2032 г. и още 12,4 GW в дългосрочен план.

Picture: greekreporter.com/

Като част от реализирането на тази програма е сключено споразумение за сътрудничество между компаниите  DEME и FARIA Renewables за проучване и съвместно разработване на офшорни вятърни паркове, съобщи специализираният нидерландски енергиен сайт Industry&Energy.

Основната цел на това стратегическо партньорство е да оцени и капитализира потенциала на Гърция за офшорни вятърни инсталации.

Партньорството е в съответствие с глобалните цели за нулеви емисии, подчертавайки решаващата роля на офшорните вятърни технологии.

Сътрудничеството ще включва задълбочено проучване, проучване и ангажиране с местните заинтересовани страни.

Националната програма на правителството създава големи очаквания в страната, коментира местният вестник "Катимерини", цитиран от българската новинарска агенция БГНЕС.

Чуждестранните и местните инвеститори признават високото качество на работата на Гръцката компания за управление на въглеводородите и енергийните ресурси (EDEYEP).

Гръцкото министерство на енергетиката подкрепя бързото изпълнение на програмата, като проучванията и лицензирането ще се извършват едновременно. 

Инвеститорите оценяват развиващия се гръцки пазар като един от най-привлекателните за проекти за офшорни вятърни електроцентрали. Националната програма се отнася главно за плаващи вятърни паркове - технология, която все още е в доста ранен етап и поради това е много скъпа, така че разходите и изпълнението на проектите са пряко свързани с развитието на местната верига за доставки. 

Пазарните специалисти подчертават, че без местна верига за доставки нито един проект не може да бъде реализиран най-рано до 2035 г. Предпоставка за това е развитието на вторичен пазар, който от своя страна трябва да разчита на критична маса от проекти, които да гарантират неговата устойчивост. 

За да се справят с това двойно предизвикателство, EDEYEP и гръцкото министерство на енергетиката започват реализацията на два плаващи вятърни парка като пилотни проекти, които ще помогнат на потенциалните инвеститори да вземат инвестиционни решения.