Pages

вторник, 2 януари 2024 г.

Белгия се готви за интензивни валежи и наводнения

Белгия се готви за интензивни валежи следващите дни. Очаква се между 50-70 литра на квадратен метър. Според прогнозите на метеоролозите най-много количества дъжд се очаква във Валония и по белгийско-френската граница. За там е обявен жълт код. Денонощно се следят нивата на реките Дендер и Горна Шелда.

Picture: nieuwsblad.be

Ситуацията допълнително се усложнява от пориви на вятъра на места до 100 км/ч, чиито пик се очаква по крайбрежието в ранния следобед.

Катрийн Смет от Фламандската агенция по околна среда предупреди по обществената телевизия, че се очаква доста критична ситуация в късния следобед.

„Очаква се в близките часове да бъдат наводнени много ниви и ливади по поречието на Дендер и Горна Шелда. Не е изключено и наводнения в ниските части по поречието също да бъдат наводнени. Следим ситуацията на място и вече сме уведомили различните служби за извънредни ситуации и кризи“ каза още тя.

Кметът на белгийското селище Нинове Таня Де Йонге вече е предупредила за опасността жителите. Информирала ги е, че могат да отидат и предварително да се снабдят с чували с пясък. Такива ще бъдат поставени превантивно на най-уязвимите точки на селището.

Пред медиите кметицата заяви, че през почивните празнични дни около нова година са разчистени всички огради, храсти и трева по речното корито на Нинове. Премахнат е и цяла мостова конструкция като превантивна мярка. Нивото на водата се следи денонощно.

Активиран е спешен телефон и всеки, който има щети от бурята, наводнения или има нужда от пожарната. Сигнали се приемат и на авариен електронен портал  вътрешните работи активираха спешния номер 1722 вчера. Само най-неотложните ситуации ще се приемат на спешния телефон 112.

Междувременно и Франция се готви за интензивни валежи. 10 френски департамента са в повишена готовност за борба с наводненията. Сред тях е и силно засегнатият през миналата година Па дьо Кале, където бяха затворени училищата в 74 общини.

Нидерландия също е в повишена готовност, макар и да няма пряка опасност. Властите следят изкъсно ситуацията, след като Рейн повиши нивата си както в нидерландска, така и в германската част.