Pages

Thursday 4 January 2024

Емисиите CO2 на Германия спаднали до ниво отпреди 70 години


Въглеродните емисии на Германия са спаднали до най-ниското си ниво от 70 години насам - 673 милиона тона през 2023 г., показва проучване на  мозъчния тръст Agora Energiewende. Година по-рано са били 746 млн.

Picture: Личен архив

Резултатите до голяма степен се дължат на свитото потребление на електроенергия от въглища. Въпреки че през 2022 година страната беше принудена заради войната в Украйна да увеличи енергията от замърсяващите ТЕЦ-ве в микса, като цяло се отчита, че използването им с всяка изминала година все повече се ограничава. Каквато е и дългосрочната политика на федералното правителство, оглавявано от Олаф Шолц.

Авторите на изследването посочват, че ТЕЦ-вете са използвани по-малко през 2023 година, тъй като цяло потреблението на енергия в Германия е спаднало с 3,9% на годишна база, отразявайки трудностите в индустриалния сектор.

Емисиите от индустриалния сектор са намалели с 20 милиона тона или 12% на годишна база. Освен това страната е генерирала повече електроенергия през 2023 г., половината от която от възобновяеми източници, а една четвърт от ядрена енергия, отбеляза мозъчният тръст. Делът на енергията от въглища е спаднал до 26% при 34% през 2022 година.

Преобладаващият дял на зелената енергия е микса беше отбелязан и в друг доклад на ресорната организация BDEW. Посочено бе, че вятърните паркове са произвели 13.4% енергия и донякъде са компенсирали спадът на офшорните (-8,6%). При фотоволтаиците е отчетен ръст от 4,6% и исторически нива през юни - 113,5 милиарда киловатчаса.

"Цифрите показват, че сме на прав път", казва в изявление Керстин Андреа, президент на BDEW и припомня, че правителството си е поставило за цел до 2030 година делът на ВЕИ енергията в микса да достигне 80%

Припомням, че Германия се отказа от ядрената енергетика, след като през миналата година затвори последните три електроцентрали и заяви, че до 2030 година ще затвори и въглищните ТЕЦ-ве. Към момента в цялата страна действат двайсетина такива. Същевременно Берлин усилено инвестира в LNG терминали. Плановете са през 2024 да бъдат общо 9.

Освен на втечнен газ, Германия ще разчита много и на синьо гориво от своята съседка Белгия. През пролетта, по време на среща между белгийския премиер Александър де Кро и немският канцлер Олаф Шолц, бе договорено газовите доставки да бъдат двойно увеличени. 

СЪСЕДКО ПРИЗНАНИЕ

Добрите резултати в зелената енергия се отчитат и от съседската нидерландска преса. В публикация на специализирания икономически портал nu.nl се казва, че 56% от произведения в Германия ток е вече „зелен“ докато в Нидерландия този процент е около 50. 

Към чистата енергия се посочва и ролята на ВЕЦ-овете, които са генерирали близо 17% в микса за миналата година, посочва се и многото изградени вятърни и слънчеви паркове. Мощности, с които Германия иска да стане климатично неутрална до 2045 година.

No comments:

Post a Comment