About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 13 October 2023

Германия не се е отказала да спре въглищните ТЕЦ-ве

Газовите запаси на Германия (както и повечето европейски газохранилища) са на 97%, но трябва да бъдем бдителни. Това заяви в интервю за обществената телевизия икономическият министър Роберт Хабек. Притеснението му идва след поредния инцидент на повредена инфраструктура в Балтийско море , подобно на „Северен поток“. Ако всичко върви по план, ще минем зимата без проблеми“, уверен е той.

Икономическият министър на Германия Роберт Хабек.

На горещия въпрос дали ще продължи страната да използва и занапред замърсяващите въглищни централи, Хабек заяви, че от следващата година нямало да има нужда от допълнителни мощности, които да бъдат държани в резервна готовност.

Министърът за пореден път гарантира пред света, че до 2030 година, Берлин ще спре въглищните ТЕЦ-ове. Към момента в страната имало двайсетина такива, който тази зима са в "готовност" да заработят при екстремни ситуации. От следващата година обаче този режим ще отпадне, тъй като има достатъчно LNG терминали.

"Освен трите терминала за втечнен природен газ, които вече отворихме, за следващата зима е планирано те да станат 6“, посочва икономическият министър.

Според него страната бавно започва да се освобождава от шока, след като Москва прекрати доставките на синьо гориво след разразилата се война в Украйна.

С взривяването на „Северен поток“ 1 за германската индустрия се отваря огромен недостиг на синьо гориво. По него се доставяха по 73 гигаватчаса синьо гориво. Така че изграждането на дублирана връзка с Белгия, по която че се транзитират по 30 гигаватчаса, е като спасителен пояс за Германия. Газ ще се доставя от Зеебрюге, Великобритания и Норвегия.

Към днешна ситуация няма да има нужда от "резервни" въглищни електроцентрали от следващата година. Но не мога да обещая нищо в днешния свят. Една непредвидена ситуация може да промени всичко, казва министърът.

Освен на втечнен газ, Германия ще разчита много и на синьо гориво от своята съседка Белгия. През пролетта, по време на среща между белгийския премиер Александър де Кро и немският канцлер Олаф Шолц, бе договорено газовите доставки да бъдат двойно увеличени. 

За тази цел общественият оператор на Белгия „Флуксис“ започна изграждане на дублираща втора тръба от пристанището в Зеебрюге в посока към Германия.

No comments:

Post a Comment