About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 30 October 2023

Shell пуска до края на годината най-големия соларен парк в Европа

Shell приключва с изграждането най-големия соларен парк в Европа. Той се намира в Тернузен, Нидерландия, има 128 304 слънчеви панела и пиков капацитет от 71,1 мегавата.

Picture: Shell

Паркът Koegorspolder се разработва на етапи от две години. Строителството започна през пролетта на 2022 година, а през това лято беше произведено първото електричество. В момента са в ход финални тестове. Ако всичко върви по план, паркът ще заработи на пълни обороти в края на годината.

Изграждането на парка e част от политиката на ниската земя да стане климатично неутрална най-късно до 2050. 

Изграждането на Koegorspolder заедно с пуснатия преди две години парк Sas van Gent-Zuid генерират годишно по 200 MW. Произведената електроенергия ще допринесе за повишаване на устойчивостта на индустрията в община Тернойзен.

При изграждането на проекта, компанията от самото начало работи рамо до рамо с еколози. Той е направен така, че да има осигурено достатъчно място за пасища, изобилие от цветя и билки под слънчевите панели.

Около соларния парк е създадена така наречената "Временна природна зона" в сътрудничество с пристанището на Северно море, Федерацията за околна среда на Зееланд, Яра Слуйскил и Shell.

Соколите скитници са най-честите посетители и контролират популацията на гълъбите. Насадените овощни дървета привличат пчелите

Освен в биоразнообразието Shell ще дава годишно на Фонда за устойчивост на община Терньозен по 1000 евро на мегават за период от 15 години.  С тези пари ще се развиват устойчиви проекти, чрез които общината да стане климатично неутрална до 2030 година

Екологичното разрешително предвижда 25-годишен максимален престой за соларния парк. След това Shell ще свали инсталациите на соларния парк и ще възстанови района.

No comments:

Post a Comment