About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 19 October 2023

Финландия разширява разследването на инцидента с Балтийския газопровод

Разследването около инцидента с газопровода Balticconnector между Финландия и Естония ще вземе под внимание и други станали инциденти по едно и също време. Няколко повреди на телекомуникационни кабели ще се търси дали има връзка и евентуален умишлен саботаж, съобщиха от финландската полиция.


Няколко екипи на полицията, въоръжените сили и бреговата охрана са приключили с изземването на веществени доказателства от района на взрива и предстои обстоен анализ на пробите.

Въпреки че разследването на щетите по тръбопровода приключи, присъствието на властите в района продължават", заяви финландското Национално бюро за разследване. А докато тече проверката тръбата ще остане затворена най-рано до април.

На този етап е ясно, че Естония ще търси връзка между инцидента в Балтийско море с умишлена повреда на телекомуникационен кабел между Талин и Хелзинки. Отделно ще се търси и връзка между повреда на кабел, който свързва страната със Швеция, съобщават АФП и Ройтерс.

"Обстоятелствата около телекомуникационния кабел, свързващ Естония с Швеция, ще бъдат разследвани като част от продължаващото наказателно производство", заяви говорителят на естонския главен прокурор.

Фактът, че балтийската страна разширява разследването си, за да включи и двата инцидента, показва, че се обмисля потенциална връзка. "Също така ще бъдем в контакт с шведските власти, ако е необходимо", добави говорителят.

No comments:

Post a Comment