About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 11 October 2023

Финландия и Естония започват разследване за взривения газопровод

Финландия и Естония започват съвместно разследване, за да се видят причините за прекъсването на газопровода между тях. Проверката ще започне до дни, съобщи мениджърът на националния оператор Gasgrid Finland пред агенция STT. До тогава газопроводът ще остане затворен.

Аварията се случи в през уикенда, след като беше установена загуба на налягане. Инцидентът отново показва уязвимостта на газовата инфраструктура на Европа. Заради инцидента на водещата нидерландска борса природният газ се търгуваше на повече от 43 евро за мегаватчас в понеделник вечерта, което е с над 12,5% повече от петък.

Аварията в Балтийско море напомни за събитията от миналия септември, когато на няколко места беше взривен газопроводът "Северен поток". Година по-късно извършителят е все още неизвестен.

Буквално часове след инцидента в медиите от двете страни се прокрадна мисълта за саботаж - без все още никой от официалните власти да го назове директно. 

На този етап от разследването можело само да твърди, че повредата на подводния газопровод и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, „изглежда е причинена от "външна дейност".

Финландското правителство заяви, че има щети както на газопровода, така и на телекомуникационен кабел между двете страни от НАТО.

"Според предварителна оценка наблюдаваните повреди не биха могли да настъпят в резултат на нормална употреба на тръбата или колебания на налягането. Вероятно щетите са резултат от външна дейност", заяви лаконично премиерът на Финландия Петери Орпо като избегна думата саботаж.

Според естонските власти повредената зона на кабела за данни, собственост на финландския мобилен оператор и доставчик на интернет услуги Elisa, вероятно се намира в икономическата зона на Естония, а естонските военни разследват въпроса, предаде АP.

В естонската столица Талин министърът на отбраната Хано Певкур заяви, че са получили снимки, потвърждаващи, че щетите в балтийския конектор са "механични" и "причинени от човека".

"Тази щета трябва да е причинена от някаква сила, която не е създадена от ... водолаз или малък подводен робот; щетите са по-масивни", каза Певкур и добави, че сеизмолозите по-рано са заявили, че не е имало експлозия на мястото на инцидента.

Хайди Соосалу, сеизмолог от Естонската геоложка служба, заяви пред националната обществена телевизия ERR, че нито естонските, нито финландските сеизмични станции са регистрирали нещо, наподобяващо експлозии през периода, в който балтийският конектор е развил предполагаемо изтичане.

Финландия е добре подготвена, уверява премиерът. "Защитата на критичната инфраструктура вече е много важен въпрос с промяната в средата за сигурност и на нея е обърнато внимание. На заден план, наред с други неща, е изградена широка мрежа от участници за осигуряване на критична инфраструктура. "

Запитан от репортер дали правителството подозира руско участие в последния инцидент, Орпо отговори, че не иска да спекулира с потенциални извършители, преди властите да приключат разследването.

Естонските военноморски сили заявиха пред Асошиейтед прес, че провеждат разследване на газопровода заедно с финландските военни във Финския залив. Те няма да коментират повече, заявявайки, че операцията е ръководена от финландците.

Gasgrid Finland заяви, че финландската газова система е стабилна и доставките на газ са осигурени чрез офшорния поддържащ кораб Exemplar - плаващ терминал за втечнен природен газ в южното финландско пристанище Inkoo.

Естонските потребители получават газ от Латвия след спирането на газопровода. 

"Към момента Европа е в безопасна зима, тъй като газогранилищата са запълнени на 97%", коментира Симоне Таляпиетра пред AP, енергиен анализатор в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. Според него независимо дали е саботаж или други "външни" смущения"  за страните може да има тежки последици в бъдеще.

77-километровият тръбопровод Balticconnector минава през Финския залив от град Inkoo до естонското пристанище Paldiski. Той е двупосочен, пренася природен газ между Финландия и Естония в зависимост от търсенето и предлагането. По-голямата част от газа, който течеше по газопровода рано в неделя преди затварянето, отиваше от Финландия до Естония, откъдето беше препратен към Латвия, съобщи естонският оператор на газовата система Елеринг.

Газопроводът на стойност 300 милиона евро, финансиран до голяма степен от Европейския съюз. Пуснат е в търговска експлоатация в началото на 2020 година.


No comments:

Post a Comment