About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 21 October 2023

Политолог: Оставката на белгийския правосъден министър беше неизбежна

Вълна от реакции предизвика оставката на белгийския правосъден министър Ван Куикенборн, който реши да се оттегли заради атентата в Брюксел през седмицата. За едни тя е очаквана, за други изненадваща. Широк отзвук напускането получи във всички медии в съседните страни на Белгия.


Министърът обяви, че  напуска допусната "груба и неприемлива грешка" преди терористична атака в белгийския квартал Скарбеек, при която бяха застреляни двама шведски футболни привърженици, а трети беше тежко ранен.

От изявлението на Куикенборн става ясно, че на 15 август 2022 г. е имало искане от Тунис за екстрадиция на извършителя, но че компетентният магистрат не се е съобразил. От 43 искани разрешения за екстрадиция, той е одобрил 42. Последното неодобрено е на фаталния стрелец. Тепърва ще се търсят причините за забавянето.  "Това е драматична и неприемлива грешка, заради която поемам политическа отговорност. Бих искал да се извиня на опечалените семейства от името на правосъдието"“, заяви на пресконференция министърът.

Оставката до известна степен възстановява политическата етика, коментира политологът Карл Девос "Той можеше да каже, че няма нищо. Сега той (министърът б. ред) се извинява на хората от името на политическата система".

Девос припомня, че малко политици са подали оставки през последните години. Според него действието на политика е било наложително и неизбежно. Куикенборн нямал друг избор

Политологът отправи остри критики и към политиците, които „реагирали твърде примирено и забавено. "Сякаш беше непреодолимо. Докато терорист се готвеше и извършваше нападение, действаха сякаш нищо не се случва. Това е страшен сигнал към гражданите".

От полицейските синдикати не може да не са доволни от тази оставка, тъй като между тях и Винсент Ван Куикенборн има драматични различия по отношение на сектора.

Националният полицейски синдикат NSVP смята, че оставката е оправдана, защото министърът в крайна сметка е отговорен за грешките, допуснати в съда.

Синдикатът се надява, че наследникът на Ван Куикенборн ще бъде отворен за преговори по отношение на заплатите и ранното пенсиониране. "Готови сме да говорим отново по тези теми и да се опитаме да стигнем до консенсус, обещава Карло Медо от синдиката пред фламандската обществена телевизия.

"Но, за да танцуваш, трябва да са двама. Надявам се, че с новия министър можем да започнем отново на чисто", допълва той.

Християнският синдикат ACV Police също посочва трудните отношения с министъра.

"Отворени сме за диалог, но не сме наивни. Видяхме по време на секторните преговори какво беше отношението на министър и неговата партия Open VLD като цяло. Спомням си, че в един момент в парламента премиерът Де Кро започна да повтаря лъжите на Ван Куикенборн“, Йорл Дехес от синдиката.

No comments:

Post a Comment