About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 28 October 2023

Рюте: Трябваше по-рано да се откажа

Няколко месеца, след като хвърли Нидерландия в извънредни избори, премиерът Марк Рюте за първи път заговори, че смята да се занимава с международна политика.

В радиоинтервю той откровено признава, че прекалено дълго се е задържал на премиерския пост- 13 години, а трябвало да се оттегли още в годината след избухването на корона кризата.

На практика Рюте потвърждава твърдение, изказано от сегашния лидер на неговата партия  Дилан Йешилгьоз, която заяви, че Рюте прекалено дълго е останал начело на Министерския съвет.

В задочния диалог с изпълняващия длъжността служебен премиер Марк Рюте – Йещигьоз заявява, че ако стане един ден министър-председател, то ще е за 8 години. Защото, според нея, ако се застоите по-дълго на поста, ефективността намалява. Твърдение, което признава и самия Рюте.

В равносметката си, по време на интервюто той, казва че втора причина, която е трябвало да го накара да си подаде оставката години по-рано, са множеството скандали по време на мандата му. Като се започне от земетресенията в Грьонинген или пък политиката му за мигрантите.

Той изброява и други фактори, които в крайна сметка са го навели до решението на 10 юли да връчи оставката си на крал Вилем-Александър. Това слага край на дългата му политическа кариера- от лидер на VVD в продължение на 17 години до министър-председател над десетилетие13 години.

По-време на радиоинтервюто Рюте за първи път, след месеци на мълчание, си позволява да открехне малко за бъдещето си. Досега винаги единствено е казвал, че не се блазни от международната политика. Не отрича обаче, че е запленен от служба в НАТО, като генерален секретар например. Дебело подчертава обаче, че няма да лобира за този пост, на който в момента е норвежецът Йенс Столтенберг. „Но ако нещата се завъртят в добра посока, тогава да“, признава Рюте.

Дълго време с името му се свързваха други две топ международни позиции- председател на ЕК и на ЕП. За поста на Шарл Мишел, заявява, че не е навит, защото става дума за работа на“непълно работно време“. А по отношение на варианта един ден да седне на стола на Урсула фон дер Лайен, Рюте заявява, че едва ли ще се случи, тъй като неговата политическа партия в момента не е в позиция да излъчва кандидат.

Все пак, ако не заеме международна позиция, за Рюте остава възможността да преподава в Хага. „При всички положения няма да го видим повече като комисар или пък просто да изнася речи“, коментира в репортаж нидерландския канал RTL.

No comments:

Post a Comment