About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 27 October 2023

Белгийски компании притеснени за бизнесите си идните месеци

Белгийски компании от Фландрия поглеждат с притеснение за бизнесите си през идните зимни месеци, показва проучване. Регионът, е известен като икономическото сърце на страната. Затова проучването иска да види нагласите на компаниите в краткосрочен аспект.

А те никак не са обнадеждаващи. Според отговорите на 650 фирми, повечето са заявили, че очакват спад на икономическата активност на годишна база. Най-голямо понижение очакват в строителния сектор – 8%.

Pictute: www.demorgen.be

Една четвърт от големите индустриални компании вече разчитат на временна безработица, други обмислят това през следващите месеци.

Според бизнес асоциацията Voka, изготвила допитването, негативните нюанси в отговорите имат различни обяснения. 

Причина за по-ниските очаквания са високите производствени разходи за заплати и енергия, недостиг на кадри и геополитическото напрежение. 

"Всичко това води до понижено търсене на продукция, особено в чужбина. А когато губиш пазари, губиш и конкурентоспособност“, казват от сдружението.

Казаното подплатяват с факти. Шест от десет компании са имали през последната година поръчки под нормалните нива, а четири от десет очакват по-нататъшен спад през следващите месеци. Това води и до спад в оборота средно с 2,6% за цялата 2023 година. За сравнение, при направено подобно допитване през лятото, компаниите са били по-оптимистични и са заявили, че очакват спад в оборота от 2,5%.

Всяка седма дори обмисля преструктуриране през следващите шест месеца или да намали инвестиционните си планове.

"Призоваваме политиците да предприемат действия сега и да осъществят необходимите реформи. Изборите догодина не са алиби за това, че не правим нищо. Вземете краткосрочни мерки, преди да е станало твърде късно за някои компании. Не можем да си позволим да не правим нищо в продължение на една година, докато рискуваме нашата икономика, нашия растеж и нашия просперитет", казва Ханс Маертенс, управляващ директор на Voka, цитиран от в. HLN. 

Той очаква решителност както от федералното, така и от фламандското правителство, например разсрочване на вноските на работодателите за социално осигуряване на компании, които изпитват затруднения, или предоставяне на отстъпка от мрежовите тарифи за енергоемки компании. 

Voka очаква, наред с други неща, бързо одобрение на по-обоснован указ за азота и нов финансов инструмент за инвестиции в индустриалния климат.

No comments:

Post a Comment